Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznaje, że procedura legalizacji jest bardzo długa, a wytwórca musi mieć działalność zarejestrowaną przez ministra rolnictwa. Na kolejnym etapie produkcja nalewek podlega wielu kontrolom. - Znam kilku legalnych nalewkarzy, a więc jest to możliwe. Pierwszy z nich, Karol Majewski w 2004 roku przeszedł drogę przez mękę, ale obecnie jest już łatwiej zarejestrować taką działalność - powiedziała w audycji "Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać". Dodała, że zarejestrowanie produktu jako regionalnego może tylko pomoc w ochronie nazwy, ale nie ułatwi sprzedaży nalewki.
Karol Majewski potwierdza, że procedury dotyczące produkcji i sprzedaży nalewek są niebywale skomplikowane. Bez zarejestrowania takiej działalności nie można sprzedawać wyrobów ani w restauracjach, ani nawet prowadząc agroturystykę.
Działalność rodzinnej firmy Majewskiego do dziś kontroluje siedmiu ministrów. Co powiedział prezydent Bronisław Komorowski, gdy o tym usłyszał? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
Janusz Weiss sprawdza. Wcześniejsze audycje >>>
Audycja "Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać" towarzyszy słuchaczom Jedynki codziennie od poniedziałku do piątku. O godz. 8.40 Janusz Weiss przedstawia temat, którym tego dnia będzie się zajmował, o godz. 12.50 oraz 14.10 relacjonuje postępy poszukiwań, a w głównym wydaniu audycji o godz. 16.30 podsumowuje całodzienne działania, rozmawia z ekspertami i przedstawia wnioski.
Z pytaniami do redaktora Janusza Weissa można dzwonić pod nr tel: 22 645 21 55. Można też pisać na adres: weiss@polskieradio.pl.
to/asz