Słuchaj
więcej

Wszystkie grzechy żywieniowe polskich szpitali

04.03.2013 09:39
Placek twardy jak kamień, górka czegoś co ma być mięsem i bliżej niezidentyfikowany sos. Tak w wielu polskich szpitalach wyglądają posiłki.
Audio
  • 04'09
    Wszystkie grzechy żywieniowe polskich szpitali
Wszystkie grzechy żywieniowe polskich szpitali
Foto: Glow Images/East News

Placówki medyczne tłumaczą, że często to kwestia oszczędności. Specjaliści od żywienia odpowiadają natomiast, że oszczędzić można więcej, dbając o jakość szpitalnego jedzenia.

W 2001 roku Instytut Żywności i Żywienia opracował podstawy naukowe żywienia w szpitalach. W wielu placówkach tych wytycznych się jednak nie stosuje. Główny powód to oszczędności. Coraz częściej szpitale rezygnują z własnej kuchni i ogłaszają przetargi na obsługę cateringową. Wygrywają najtańsze oferty.

W Polsce nie ma precyzyjnych przepisów regulujących to, jak powinno wyglądać żywienie i ile pieniędzy powinny przeznaczać na to szpitale. - Dieta i to co znajduje się na talerzu pacjenta zależy przede wszystkim od dyrekcji szpitala. Dieta powinna być dostosowana do potrzeb pacjenta. Nie da się tego jednoznacznie uregulować ze względu na to, że każdy pacjent przebywający w szpitalu potrzebuje indywidualnej diety - tłumaczy Krzysztof Bąk, rzecznik Ministerstwa Zdrowia.

Od tego roku w każdym szpitalu miały funkcjonować zespoły żywieniowe złożone z dietetyka, lekarza farmaceuty i pielęgniarki, które miały ustalać na jakiej diecie powinien być każdy chory. Jednak ostatecznie rozporządzenie w tej sprawie nie zostało wydane.

Według ostatnich badań ok. 30 procent pacjentów, po zakończeniu hospitalizacji, jest niedożywionych.

Więcej w materiale reporterskim Ewy Kwaśnik.

pg

Zobacz więcej na temat: zdrowie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak
Henryk Sienkiewicz

Czytaj także

Choroby rzadkie, czyli przypadki jak dla doktora House'a

28.02.2013 14:33
28 lutego ustanowiono dniem chorób rzadkich. Są to poważne schorzenia o przewlekłym i ciężkim przebiegu. Często uwarunkowane genetycznie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nowy rodzaj depresji, uwaga na anhedonię

03.03.2013 17:37
- To stan, w którym zupełnie nie potrafimy się niczym ucieszyć. Może dotykać osób bardzo aktywnych, zapracowanych, żyjących z stresie – tłumaczyła w Jedynce Joanna Grzesiewska, psychoterapeuta i psychiatra.
rozwiń zwiń