Produkty regionalne i tradycyjne

Jedynka
Urszula Tokarska 29.12.2011
Produkty regionalne i tradycyjne
foto: (fot. wikipedia)

Zbliżamy się powoli do tysiąca zarejestrowanych produktów tradycyjnych w kraju. Na liście Unii Europejskiej są już 32 polskie produkty regionalne.

Zbliżamy się powoli do tysiąca zarejestrowanych produktów tradycyjnych w kraju. Na liście Unii Europejskiej są już 32 polskie produkty regionalne.

W audycji ponadto:

- Serwis informacyjny.
- Kronikarz z Brodnicy - audycja nagrodzona w konkursie strażackim.
- Porządek po powodzi w okolicach Sandomierza.
- Rok 2011 w gospodarstwie rolnika z Kujaw, producenta mleka i trzody chlewnej.
- Ile wielkopolska wieś skorzystała z PROW-u, na jakie działania przede wszystkim rolnicy składali wnioski i co dzięki temu zrobiono w gospodarstwach oraz we wsiach i gminach?
- Czy będzie befsztyk na Euro 2012? - podsumowanie dokonań w dziedzinie produkcji dobrej jakości mięsa wołowego w ramach programu "Od widelca do zagrody".

Prowadząca: Teresa Martyka.

Komentarze:

sortuj
liczba komentarzy: 0
    Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!

Bądź z nami w kontakcie:

12:00 - 13:00Z KRAJU I ZE ŚWIATA – magazynSłuchaj na żywo
Oglądaj na żywo

Polecamy:

Małgorzata Niezabitowska: książki uratowały mi życie

Małgorzata Niezabitowska: książki uratowały mi życie

- Nikt mi nie radził, a czytałam z niezwykłą zachłannością, cokolwiek mi wpadało w ręce. Potem miałam oczywiście ukochanych autorów, ale absolutnie nie odpowiadających do mojego wieku - opowiadała w Jedynce o książkach swojego dzieciństwa Małgorzata Niezabitowska.

Cud z Faras, którego dokonali Polacy. Skarby kultury zasypane tonami piasku

Cud z Faras, którego dokonali Polacy. Skarby kultury zasypane tonami piasku

Muzeum Narodowe w Warszawie otworzyło nową Galerię Faras, prezentującą jedne z najważniejszych skarbów kultury znajdujących się w Polsce. - Zaoferowano mi 5 stanowisk i wybrałem Faras, bo wiedziałem, że jest najbardziej obiecujące. Zdecydowałem się zaatakować najtrudniejszy teren i po trzech tygodniach naszym oczom ukazały się pierwsze freski - mówi prof. Kazimierz Michałowski.