X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Moda na dietę bezglutenową. Nie każdy powinien ją stosować

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2015 08:45
- Nie ma badań wskazujących na to, że gluten może szkodzić osobom zdrowym - mówiła w Radiowej Jedynce dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. Gość "Sygnałów dnia" przyznała, że ostatnio zapanowała moda na produkty bezglutenowe.
Audio
  • Dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia (Sygnały dnia/Jedynka)
Na świecie zapanowała moda bezglutenowa
Na świecie zapanowała moda bezglutenowaFoto: morguefile.com

Od kilku lat gluten stał się wrogiem numer jeden naszych czasów. Uważa się, że może powodować już nie tylko celiakię i alergie, ale u każdego, a nie tylko u osób uczulonych na gluten, może powodować stany zapalne. Mity na ten temat obalała w Radiowej Jedynce dr Agnieszka Jarosz. Według niej, ograniczenie produktów zawierających ten składnik na pewno nie powinno nikomu zaszkodzić.

- Dla osób, które mają chorobę tak zwaną trzewną, celiakię to jest to dieta lecznicza. To podstawa leczenia. Osoby, które rzeczywiście cierpią na tę chorobę w ogóle nie mogą jeść produktów z glutenem - tłumaczyła doktor.

Przyznała, że często ci którzy stosują taką dietę bezglutenową ulegają modzie. - Kochamy mody, one przemijają. Natomiast prawidłowa dieta powinna być stosowana przez całe życie - oświadczyła.

Gość radiowej Jedynki radziła też, co należy jeść, by na wiosnę czuć się dobrze i zdrowo. Co konkretnie?

***

Tytuł audycji: Sygnały dnia

Prowadził: Krzysztof Grzesiowski

Gość: dr Agnieszka Jarosz (Instytut Żywności i Żywienia)

Data emisji: 16.03.2015

Godzina emisji: 8.18

asop/asz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Gluten może być groźny

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 21:24
Gluten, który jest w pszenicy, może powodować już nie tylko celiakię i alergie, ale u każdego, a nie tylko u osób uczulonych na gluten, może powodować stany zapalne. Warto więc ograniczyć jego spożycie.
rozwiń zwiń