X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dziennik pokładowy - dzień 7: bar Micalvi

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 20:18
Puerto Toro i Puerto Williams, a w nim słynny bar Micalvi, w którym spotykają się żeglarze po opłynięciu Przylądka Horn. Nie mogło w nim zabraknąć również dziennikarza radiowej Jedynki.
Jacht Selma Expeditions
Jacht "Selma Expeditions"Foto: P. Kaja/SelmaExpeditions.com

Puerto Toro: maleńka osada na końcu świata. Dosłownie. Dostać się można do niej tylko z morza. Dobijamy do brzegu wieczorem. Widać światła. Słychać głosy dochodzące z zacumowanych przy pomoście kutrów. Czasami szczeka pies. W maleńkiej osadzie są domy, posterunki żandarmerii, szkoła i maleńki kościół. To stąd pochodzą kraby, które trafiają na stoły najdroższych restauracji tysiące kilometrów dalej. Kraby królewskie.

W Puerto Toro rybacy (poławiacze) mieszkają na kutrach w kilka osób przez 2-3 miesiące. Przyjeżdżają z różnych regionów Chile. Zostawiają rodziny, żeby zarobić na ich utrzymanie. Żeby zjeść kraba w restauracji w Europie trzeba słono zapłacić, rybacy dobrze o tym wiedzą. - Nie dostajemy najlepszej części tortu - mówi Luiz Umberto - to ciężka praca, tutaj na końcu świata łowimy te kraby bez względu na zimno, śnieg i wiatr.
Musimy płynąć dalej. Nad ranem dobijemy do Puerto Williams.

/
W Puerto Williams musimy dostać pozwolenie na dalszą podróż w kierunku Cieśniny Magellana. Spędzamy tu cały dzień. Pada deszcz, chmury zeszły nisko. Dopiero teraz odkrywam wyjątkowość Puerto Williams. "Przystanek Alaska" w Chile. To dopiero koniec świata. Przy głównym placu stoją w rzędach drewniane domki. A w nich: sklepy typu dżem, mydło i powidło, sklepy spożywcze, odzieżowe, poczta. Jest też restauracja "Los dientes de navarino" - to w niej zjemy obiad. W telewizji pokazują właśnie telenowelę, która skupia naszą uwagę. Standardowy scenariusz: ktoś się w kimś kocha, ale dopiero za kilkaset odcinków będą pewnie razem, matka i córka odnajdują się po latach, są jakieś czarne charaktery... Gdy zjawia się cała załoga, dostajemy potężne udka z kurczaka z ryżem, groszkiem i marchewką. Pyszne.
W końcu trafiamy też do słynnego baru Micalvi. To tutaj spotykają się żeglarze, którzy opłynęli Horn i ci, którzy wracają z dalekich wypraw na Antarktydę. Rano pełni rolę kafejki internetowej. Prędkość internetu jak to na końcu świata. Wieczorem zbierają się żeglarze. Wznoszą toasty. Słyszę głównie francuski i hiszpański. Pod sufitem podwieszone są bandery, flagi, koszulki z nazwami miast, jachtów, nazwiskami członków załogi. Na ścianie zostawiam naklejkę radiowej Jedynki. - To miejsce, do którego chętnie się wraca - mówią Piotr i Krzysztof. Ale my musimy już ruszać. Pogoda się zmieniła. Wypływamy nad ranem. Cel: lodowce!

Dziennik

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jedynka dotarła na Horn! Wyprawa trwa jednak dalej

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2014 20:17
- To już za nami. Możemy zaliczyć się do klubu "Cape Horn'owców". Na szczęście sprzyja nam pogoda. Fala oceaniczna jest bardzo delikatna, a wiatr lekki - relacjonował w Jedynce Krzysztof Horwat, członek załogi polskiego jachtu "Selma Expeditions", który pływa po wodach Ameryki Południowej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przylądek Horn łaskawy dla radiowej Jedynki

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2014 13:07
Jedynka opłynęła owiany złą legendą Przylądek Horn. Za burtą został gigantyczny klif strzelający w górę z oceanu na ponad 400 metrów. Pogoda sprzyjała żeglarzom.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedynka na Horn: nocna wachta wilka morskiego

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2014 10:41
Załoga jachtu "Selma Expeditions" po opłynięciu Przylądka Horn płynie dalej do fiordów Ziemi Ognistej. Na pokładzie toczy się normalne życie, w którym czynny udział bierze nasz jedynkowy wilk morski.
rozwiń zwiń