Odpowiednio przyrządzone sushi to samo zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2014 12:00
- Musimy mieć świadomość, że większość ryb jest przemrażana już na samych kutrach. Po odłowieniu są one odkładane na lodzie. W domu warto jednak i tak zamrozić rybę przed zjedzeniem, bo to pozbawia ją wszelkich pasożytów - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
Audio
  • Odpowiednio przyrządzone sushi to samo zdrowie (Smaki zdrowia/Jedynka)
Japońska kuchnia jest zdrowa i smaczna
Japońska kuchnia jest zdrowa i smacznaFoto: Glow Images/East News

Jak radził gość audycji "Smaki zdrowia", jeszcze przed zamrożeniem możemy rybę pokroić na kawałki. Potrzebujemy również specjalnego ryżu, który jest mniejszy od normalnego i ma okrągłe ziarna. - Można go kupić w każdym sklepie z artykułami do sushi, a coraz częściej także w hipermarketach. Ryż myjemy tak długo aż spłuczemy biały nalot. Ja mam taki sposób, że namaczam ryż w wodzie przez kilka godzin i gotuję pod przykryciem 11 minut - tłumaczył Janusz Mizera.

W ojczyźnie sushi - Japonii - ryż zakwaszany jest octem, co przyspiesza proces jego fermentacji. W polskich warunkach potrzebna jest natomiast zaprawa do ryżu. - Przygotowujemy ją z octu ryżowego, białego wina, soli i cukru. Tak sporządzoną zaprawą zalewamy ciepły ryż i czakamy aż wystygnie - radził restaurator i znawca kuchni.

By cieszyć się pełnią smaku sushi, zadbać należy jeszcze o następujące produkty: wodorosty, wasabi, imbir marynowany i sos sojowy.

Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok. godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

pg/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sushi - coś na ząb po japońsku. Poznaj przepis

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2014 13:32
Skoro trwa post, a ktoś chciałby zjeść coś dobrego, dobrym rozwiązaniem może być sushi. Przepis na tę potrawę podaje w radiowej Jedynce mistrz - sushi master.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 20:41
Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 15:00
Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna.
rozwiń zwiń