X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jedynka od kuchni. Nasi dziennikarze ujawnili kulinarne zdolności

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2013 15:52
Kutia, kapusta z grochem, a może karp w migdałach? To tylko niektóre ze świątecznych dań, które przygotowali dziennikarze radiowej Jedynki.
Audio
  • Zbigniew Zegler przygotował gołąbki z kaszą gryczaną. "Potrawa tylko i wyłącznie na Wigilię" (Jedynka)
  • Kamila Terpiał-Szubartowicz i świąteczna chała - debiut według przepisu babci (Jedynka)
  • Ewa i Mariusz Sytowie przygotowali dobry nastrój na Święta. Do syta! (Jedynka)
  • Agnieszka Kunikowska nad kapustą z grochem - "zgrany duet" (Jedynka)
  • Krzysztof Horwat szykuje sałatkę śledziową - "im więcej dodatków, tym lepiej" (Jedynka)
  • Magda Mikołajczuk szykuje kutię, która wymaga częstego próbowania. "Zalecam, by nie próbować więcej niż 1/3 kutii, bo nieelegancko podać małą porcję gościom" (Jedynka)
  • Ewa Rogala serwuje karpia w migdałach. "Karp tylko w płatach" (Jedynka)
  • Daniel Wydrych przygotowuje kompot z suszu. "Podstawa każdej Wigilii" (Jedynka)
  • Małgorzata Raducha i jej sałatka warzywna z anchois. "Uważajmy z przyprawami" (Jedynka)
  • Piernik Zuzanny Dąbrowskiej. Na pewno będzie smakował (Jedynka)
Kuchnia jest drugim żywiołem Małgorzaty Raduchy
Kuchnia jest drugim żywiołem Małgorzaty RaduchyFoto: Polskie Radio

O tym, że ludzie radiowej Jedynki są dziennikarzami z krwi i kości wiadomo nie od dziś. Mało kto jednak podejrzewał, że potrafią też świetnie gotować. W poniedziałek, na dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, zaserwowali "Jedynkę od kuchni" ujawniając swoje kulinarne zdolności.

Święta z Jedynką - spędźmy ten czas razem >>>

Piernik
Piernik Zuzanny Dąbrowskiej

Pierwsze swoje przepisy w "Sygnałach dnia" przedstawili Ewa i Mariusz Sytowie . Ich danie - choć niejadalne - jest niezbędne, by dobrze spędzić każde święta. Chwilę później Kamila Terpiał-Szubartowicz zdradziła, jak przygotować chałkę drożdżową, natomiast dziennikarz "Muzycznej Jedynki" Zbigniew Zegler opowiadał o swoich gołąbkach z kaszą gryczaną.

 

Na tym jednak nie koniec kulinarnych emocji. W "Czterech Porach Roku" prowadząca "Jedynkę Dzieciom" Agnieszka Kunikowska przygotowała kapustę z grochem, a Krzysztof Horwat pochwalił się swoją sałatką śledziową.

Z radiową Jedynką gotowaliśmy też po południu. W "Muzycznej Jedynce" znana z audycji o kulturze Magdalena Mikołajczuk przygotowała pyszną kutię, a Ewa Rogala zaserwowała nam karpia w migdałach.

Na deser, w "Popołudniu z Jedynką" , Małgorzata Raducha podała sałatkę warzywną z anchois, Daniel Wydrych poczęstował kompotem z suszu, a Zuzanna Dąbrowska upiekła piernik. Smacznego!

Gotowaniu towarzyszyli Katarzyna Pilarska i Mariusz Filar.

Zapraszamy do słuchania radiowej Jedynki!

tj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ewa Wachowicz zdradza przepis na idealne świąteczne pierniki

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2013 18:30
Ciasta i ciasteczka to, dla wielu smakoszy, najważniejszy element świątecznego menu. Jak im dogodzić? Mistrzyni wypieków Ewa Wachowicz radziła w radiowej Jedynce, jak przygotować święta na słodko.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jemioła to symbol wieczności. Ma zapewnić miłość, dostatek i...

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2013 10:00
Dla jednych jest dobrym pretekstem do całowania, inni odstraszają nią złych ludzi. - Ten krzew łączy w sobie elementy sacrum i profanum. Istnieje w kulturze od czasów przedchrześcijańskich - mówił w Trójce etnograf Aleksander Robotycki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wigilia na dworze i w chłopskiej chacie. Tak jadali nasi przodkowie

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2013 15:24
- Najprostsza zasada chłopska i szlachecka mówi, że potrawy wigilijne to to, co na polu, w lesie, w sadzie, w stawie. Czyli produkty, którymi dysponuje gospodarstwo - mówił w radiowej Jedynce Jan Łoziński, współautor książki "Historia polskiego smaku – kuchnia, stół, obyczaje".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jaką wybrać choinkę? Rzecznik Lasów Państwowych radzi

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2013 20:45
Anna Malinowska nie ma wątpliwości, że święta Bożego Narodzenia należy spędzać przy naturalnym drzewku. - Jest ekologiczne, rosnąc pochłania tlenek węgla - tłumaczyła w radiowej Jedynce rzecznik Lasów Państwowych.
rozwiń zwiń