- Wędlina najlepiej nam się będzie przechowywać w pojemniku przykrytym w miarę szczelną zakrętką albo ściereczką, ale też bardzo dobrze przechowuje się w papierze - najlepiej w pojemniczku, do którego włożymy kostkę cukru albo nasypiemy trochę soli - mówi w "Czterech porach roku" doradca żywieniowo-dietetyczny Gabriela Słowińska. - Także do chlebaka warto włożyć kostkę cukru, która pochłonie wilgoć, a pieczywo będzie dłużej świeże - dodaje.
Gość Jedynki zdradza także, że ugotowanej zupy nie powinniśmy przechowywać w garnku dłużej niż do chwili jej ostygnięcia, a pomidory tracą smak w lodówce. - Lepiej trzymać je w przewiewnym koszyczku z dala od światła. Podobnie warzywa z dużą ilości wody, takie jak cukinia i bakłażan, one też nie lubią lodówki - podkreśla.
- Ważne jest także, żeby odpakować wszelkie owoce i warzywa z folii, oraz żeby pamiętać, że owoce drobne, takie jak truskawki i maliny myć dopiero bezpośrednio przed spożyciem - mówi Gabriela Słowińska.
Czy miód należy trzymać w lodówce? A czosnek? Jak przechowywać pieczywo? Dlaczego tak lubimy folię aluminiową? Czy folia spożywcza jest lepsza od aluminiowej? Które owoce i warzywa mogą leżeć obok siebie, a które absolutnie nie? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: Gabriela Słowińska (doradca żywieniowo-dietetyczny)
Data emisji: 23.05.2018
Godzina emisji: 10.21
kh/abi