X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Taraz rządzą okrągłe, tłuste i różane

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2012 10:52
Jeśli dziś tłusty czwartek, to znaczy, że muszą być pączki. Koniecznie z nadzieniem różanym i smażone na smalcu - przekonuje Robert Sowa.
Audio
pączki
pączkiFoto: źr. Wikipedia, Kpalion

Dlaczego pączki powinny być smażone na smalcu? Decyduje o tym tradycja i smak – wyjaśnia mistrz kulinarny Robert Sowa. Pączki potrzebują także dużo żółtek. To znaczy, że na około pół kilograma mąki dodać należy 6-8 żółtek, do tego koniecznie potrzebny jest spirytus i wanilia – najlepiej w laskach.

– Spirytus dodajemy po to, by ciasto nie chłonęło zbyt dużej ilości tłuszczu, ale w czasach, kiedy był trudno dostępny, dodawano też ocet – tłumaczy gość "Czterech pór roku". – Pączki rzeczywiście najlepiej jest smażyć na smalcu, ale faworki, czyli tak zwane chrusty, równie popularne w tłusty czwartek, koniecznie smażymy na smalcu. A smalec musi być wcześniej dobrze rozgrzany – podpowiada.

Tajemnice przyrządzania pączków i ciasta faworkowego zgłębiał Zygmunt Chajzer.

(kas)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pączek bohaterem dnia

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2011 08:10
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła tłustych pączków nasmażyła. I tak zgodnie z powiedzeniem wszyscy objadać się będą tłustymi słodkościami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tłusty czwartek: czas na obżarstwo pączkami

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2012 06:59
W kalendarzu chrzescijańskim to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. W tłusty czwartek na stołach królują pączki i faworki. Tradycja nakazuje zrezygnowanie z diet i objadanie się.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bądźmy jak pączki w maśle!

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2012 09:49
Dziś Tłusty Czwartek. Można więc jeść bez wyrzutów sumienia. A nawet trzeba, bo kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, ten nie zazna w ciągu roku szczęścia.
rozwiń zwiń