Nie taka żywność eko jak ją malują. Tylko jak rozpoznać tę zdrową?

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2014 07:00
A "malują" i to jak. - Do paszy dodaje się chemiczne odczynniki, które wpływają na kolor żółtka - mówił Maciek Nowak, krytyk kulinarny. Gość Jedynki radził, gdzie zaopatrywać się w zdrowe produkty i jak je rozpoznać.
Audio
  • Maciej Nowak krytyk kulinarny i teatralny o ekożywności (Cztery pory roku/Jedynka)
Maciej Nowak
Maciej NowakFoto: Polskie Radio

Żywność ekologiczna to taka, która nie zachowuje długo świeżości, nie wygląda przesadnie atrakcyjnie i nie smakuje nazbyt intensywnie. - Tajemnica smaku tkwi w glutaminianie sodu, który jest dodawany do żywności - mówił gość "Czterech pór roku". Krytyk kulinarny twierdzi, że niestety dla wielu np. "niepodrasowana" kiełbasa jest niesmaczna.

Ekosmakoszy preferujących zdrowe odżywianie jest jednak coraz więcej. Zdaniem krytyka kulinarnego powinni oni unikać zakupów w supermarketach. - Żeby takie jedzenie zachowało w sklepie świeżość to musi być jakoś "podkręcone" - zauważył Maciej Nowak. Prawdziwie zdrowych jabłek, serów czy wędlin powinniśmy szukać na bazarach. Możemy też starać się je kupować bezpośrednio od producentów, podczas weekendowych wypadów na wieś.

Jakie zdaniem gościa Jedynki będą trendy kulinarne w 2014 roku? Od jakiego rodzaju "wędzonki"  uzależnił się Maciej Nowak? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!

(pkur)

Zobacz więcej na temat: ekologia kulinaria żywność
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mamrot i Mocny Full jak szampan są towarami chronionymi

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 12:05
Oscypek to "kulinarny utwór" i tak jak muzyka Chopina chroniony jest prawem. Ma ściśle określony skład, miejsce pochodzenia i niepowtarzalną nazwę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Frykasy sprzed setek lat wracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2013 15:39
Projekt "Monumenta Poloniae Culinaria (Polskie Zabytki Kulinarne)" próbuje wskrzesić zapomnianą kuchnię staropolską. Przysmaki takie jak: ulipki z pianą, tatarak w miodzie czy gąszcz z topinamburu mają szansę wrócić na polskie stoły.
rozwiń zwiń