Anna Jurksztowicz śpiewająco pisze o jedzeniu

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2016 16:15
Autorka takich hitów, jak "Stan pogody" czy "Diamentowy kolczyk" niedawno wydała książkę "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić". - Trudno dziś mądrze kupować jedzenie, bo warzywa są z pestycydami, mięso z antybiotykami, ryby z metalami ciężkimi - przyznaje autorka.
Audio
  • Anna Jurksztowicz o swojej książce "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić" (Cztery Pory Roku/Jedynka)
Anna Jurksztowicz
Anna JurksztowiczFoto: PAP/Stach Leszczyński

Anna Jurksztowicz w książce zawarła sprawdzone wśród rodziny i przyjaciół przepisy, a także wskazówki związane z robieniem zakupów czy urządzaniem przyjęć. - My Polacy, powinniśmy jeść np. jabłka, bo to owoce, które pochodzą stąd. Hipokrates załamanym psychicznie ludziom dawał do jedzenia pokarmy, które jedli w dzieciństwie, po czym następowało ozdrowienie - radzi.

W książce nie zabrakło też odniesień do kulinarnych podróży autorki, a w rozmowie z prowadzącym Anna Jurksztowicz opowiada o posiłku amerykańskich joginów i wycieczce do włoskiej mleczarni, w której powstawał parmezan. Zdradza też, gdzie na świecie są najciekawsze targi z żywnością.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Anna Jurksztowicz (piosenkarka, blogerka kulinarna)

Data emisji: 16.03.2016

Godzina emisji: 10.10

mg/asz

Czytaj także

Gruba czy cienka? Jak pizza podzieliła świat

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2015 13:57
Gdy w Polsce mówimy o "prawdziwej" włoskiej pizzy, mamy na myśli cieniutkie ciasto i składniki w narodowych barwach Włoch: pomidory, ser mozarella i bazylia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Facet i kuchnia, czyli jak zaprzyjaźnić się z burakiem

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2015 12:01
Wszystkie potrawy, których zdjęcia wraz z przepisami znajdziecie w tej książce powstały w kuchni Małgosi i Szymona. I przez nich zostały zjedzone. Na zdrowie!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Agata Puścikowska: kuchnia to nie miejsce opresji

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2016 15:15
- "Wielokuchania" to autorska książką antykucharska - mówi w radiowej Jedynce jej autorka, Agata Puścikowska.
rozwiń zwiń