Pogotowie kulinarne. Jak zdążyć do Świąt?

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2016 13:30
Jajka, żur, pasztet, baba wielkanocna i mazurek. Podpowiadamy, jak rozplanować przedświąteczne przygotowania, by ze wszystkim się wyrobić.
Audio
  • Restauratorka Beata Kartowicz o kulinarnych przygotowaniach do Wielkanocy (Cztery Pory Roku/Jedynka)
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stoleFoto: Pixabay (Domena publiczna)

- Już teraz może kisić się żur - na żurek na mące żytniej, a na barszcz biały na mące pszennej. Polecam go z białą kiełbasą, najlepiej własnej produkcji, i z chrzanem. Do żuru można też dodać kilka suszonych prawdziwków, które dają fantastyczny aromat - radzi restauratorka Beata Kartowicz.

Ekspertka na świąteczny stół poleca także lekkie sałatki i drób, które będą dobrą alternatywą dla wysokokalorycznych potraw. - Są też tacy, którzy zamiast pasztetu wieprzowego, cielęcego czy z królika zjedzą pasztet z czerwonej soczewicy z marchewką, suszonymi pomidorami i masłem orzechowym - mówi Kartowicz.

Restauratorka podaje też przepis na babkę ucieraną, którą przywiozła ze sobą do studia.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Beata Kartowicz (restauratorka)

Data emisji: 23.03.2016

Godzina emisji: 10.16

mg/asz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chcesz uciec na święta? Za kilka lat możesz żałować

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2015 18:02
- Warto postawić się na miejscu tych, którzy zostają i zastanowić, jak nasza ucieczka wygląda z ich perspektywy - uważa psycholog Anna Kędzierska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gruba czy cienka? Jak pizza podzieliła świat

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2015 13:57
Gdy w Polsce mówimy o "prawdziwej" włoskiej pizzy, mamy na myśli cieniutkie ciasto i składniki w narodowych barwach Włoch: pomidory, ser mozarella i bazylia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Jurksztowicz śpiewająco pisze o jedzeniu

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2016 16:15
Autorka takich hitów, jak "Stan pogody" czy "Diamentowy kolczyk" niedawno wydała książkę "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić". - Trudno dziś mądrze kupować jedzenie, bo warzywa są z pestycydami, mięso z antybiotykami, ryby z metalami ciężkimi - przyznaje autorka.
rozwiń zwiń