Jurorka "Bake off": powietrze może smakować wybornie

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2016 15:15
- To była konkurencja, w której uczestnicy mieli zinterpretować zadanie "Powietrze zaklęte w cieście". Był to test wyobraźni, przed którym postawiliśmy zawodników - mówiła Gosia Mikuła z telewizyjnego show "Bake off - Ale ciacho!".
Audio
  • Gosia Molska i Paulina Mikuła o kulisach programu "Bake off - ale ciacho!" (Cztery pory roku/Jedynka)
Zmagania cukierników w Bake off- Ale ciacho (zdjęcie ilustracyjne)
Zmagania cukierników w "Bake off- Ale ciacho!" (zdjęcie ilustracyjne)Foto: pixabay

W ostatnim odcinku popularnego telewizyjnego programu kulinarnego, uczestnicy mieli za zadania przygotować verin - deser w słoiku, czyli "zdekonstruawaną tartę cytrynową". - Ten deser to przepyszny krem cytrynowy z lekką bezą na górze i z chrupiącą kruszonką - uszczegółowiła Gosia Mikuła.

Zadania dla uczestników telewizyjnego show podzielone są na dwie kategorie: techniczną i dowolną. - W konkurencjach technicznych uczestnicy nie znają szczegółów, nie wiedzą, co będą przygotowywać. Przepis i składniki poznają już w studiu, na chwilę przed startem - objaśniała Paulina Molska. - W drugiej, popisowej konkurencji mają dowolność i mogą wykazać się kreatywnością, wyobraźnią, fantazją i szaleństwem - dodała.

Gosia Mikuła podkreśliła, że siłą tego programu jest współpraca uczestników, brak rywalizacji czy podstawiania sobie nóg. Dodała, że dla jurorów najtrudniejszą była konkurencja "Ciasta i ciasteczka". - Musieliśmy spróbować aż 33 wypieków! Na szczęście nasi uczestnicy są różni, reprezentują inny styl, inne smaki i struktury, używają różnych przypraw - dodała jurorka.

Goście audycj zdradziły również, jak chronią swoje kubki smakowe jako jurorki w tak "słodkim konkursie" i czy nie obawiają się nadwagi?

***

Tytuł audycji: "Cztery pory roku"

Prowadzi: Roman Czejarek

Goście: Gosia Molska, Paulina Mikuła (telewizyjne show "Bake off - Ale ciacho!")

Data emisji: 11.10.2016

Godzina emisji: 10.35

ab/pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pogotowie kulinarne. Jak zdążyć do Świąt?

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2016 13:30
Jajka, żur, pasztet, baba wielkanocna i mazurek. Podpowiadamy, jak rozplanować przedświąteczne przygotowania, by ze wszystkim się wyrobić.
rozwiń zwiń