X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Prapączek był twardy i miał nadzienie ze słoniny

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 14:00
- Tradycyjnie w tłusty czwartek nie chodziło o jedzenie słodkości, tylko czegoś tłustego, co później w Wielkim Poście będzie zabronione. Przede wszystkim były to tłuszcze zwierzęce - mówi Amudena Rutkowska z Muzeum Etnograficznego w Warszawie.
Audio
  • Rozmowa z Małgorzatą Swobodą z najstarszej krakowskiej cukierni "Jagiellońska" (Cztery pory roku/Jedynka)
  • O historii pączków opowiada Amudena Rutkowska z Muzeum Etnograficznego w Warszawie (Cztery pory roku/Jedynka)
Tłusty czwartek to gorący czas dla polskich cukierni
Tłusty czwartek to gorący czas dla polskich cukierniFoto: Shutterstock.com

Najstarsze znane na terenach Polski pączki nie były więc słodkie. - Początkowo pączki podawane były na słono, były twarde, a w środku była słonina - mówi ekspertka.

Wyjaśnia też, że istnieje wiele teorii na temat tego, skąd wzięła się słodka wersja tego przysmaku. - Jedna z nich wskazuje na pochodzenie tureckie. Wiadomo, że pączek wcześniej zagościł w Wiedniu, dopiero potem w Warszawie, więc to mogłoby być potwierdzeniem tej teorii. W XIX wieku były to bardzo znane słodycze na terenach południowej Polski.

Czy faworek jest młodszym czy starszym bratem pączka? Gdzie obchodzony jest tłusty wtorek? O tym w audycji.

Wyemitowaliśmy w niej także rozmowę z Małgorzatą Swobodą z najstarszej krakowskiej cukierni "Jagiellońska".

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Amudena Rutkowska (Muzeum Etnograficzne w Warszawie), Małgorzata Swoboda (krakowska cukiernia "Jagiellońska").

Data emisji: 23.02.2017

Godzina emisji: 10.43

mg/ab

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pierwsze pączki nadziewano... słoniną. Skąd pochodzi tłusty czwartek?

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 07:00
Choć zwyczaj pochodzi z pogaństwa, znany jest w większości krajów o obrzędowości chrześcijańskiej. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i zgodnie z tradycją, wiąże się z objadaniem. Głównymi słodkimi symbolami tego dnia są pączki i faworki, a według przysłów, zjedzenie pączka gwarantuje szczęście i powodzenie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tanie pączki "parówkami cukiernictwa"?

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 11:50
W tłusty czwartek pączki jedzą prawie wszyscy Polacy, tylko 5 proc. deklaruje, że nie zje tego smakołyku. W sumie w Polsce zjemy dziś średnio od 90 do 100 milionów pączków.
rozwiń zwiń