X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Czekolada dla każdego, dla młodszego i starszego"

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 12:00
- W czekoladzie mamy sporo żelaza i magnezu, ale przede wszystkim, gdy ją jemy czy pijemy, w naszych głowach wytwarzają się endorfiny, hormony szczęścia - mówił Janusz Profus, maestro czekolady, który odwiedził nasze studio.
Audio
  • Janusz Profus, maestro czekolady, o tajnikach swojego zawodu (Cztery pory roku/Jedynka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay (Domena publiczna)

Jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników przekonywał, że czekolada nie jest zwykłym smakołykiem. - Czekolada pasuje do każdego, jest dla młodszego, dla starszego, czekolada nie ma wieku. Oczywiście czekolady mleczne czy białe bardziej lubią dzieci - przyznaje Janusz Profus.

Ekspert wyjaśnia, że czekolady nie powinno się trzymać w lodówce, w której jest zimno i wilgotno, ani w szafce pod sufitem, gdzie jest najcieplej. - Czekolada lubi temperaturę 18-21oC, a wilgotność maksymalnie 70-75 proc. Najlepsza będzie niska półka w spiżarce - podkreśla.

Maestro wyjaśnia też, skąd na czekoladzie bierze się białawy nalot i zdradza przepis na idealną gorącą czekoladę, którą możemy przygotować w domu. Zdradza również, jak powstają rzeźby z czekolady.

***

Tytuły audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Janusz Profus (maestro czekolady, fabryka czekolady Wedel)

Data emisji: 8.02.2018

Godziny emisji: 9.21

mg/abi

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jurorka "Bake off": powietrze może smakować wybornie

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2016 15:15
- To była konkurencja, w której uczestnicy mieli zinterpretować zadanie "Powietrze zaklęte w cieście". Był to test wyobraźni, przed którym postawiliśmy zawodników - mówiła Gosia Mikuła z telewizyjnego show "Bake off - Ale ciacho!".
rozwiń zwiń

Czytaj także

11 listopada w Poznaniu - św. Marcin i rogale

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2016 14:10
Gdy cała Polska świętuje odzyskanie niepodległości, poznaniacy dodatkowo bawią się na imieninach ulicy Święty Marcin, przegryzając rogale świętomarcińskie. - Odkąd sięgam pamięcią, to drugie święto było nawet na pierwszym planie - mówi Szymon Walter z Rogalowego Muzeum.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od indiańskiej "gorzkiej wody" do mlecznej tabliczki

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2017 12:30
W Dniu Czekolady prześledziliśmy historię jednego z największych smakołyków wszechczasów. Jego pierwotna wersja raczej by nam nie posmakowała...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miejsce, gdzie pączki zamawiał marszałek Piłsudski

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 08:00
Niektórzy mówią, że na Woli są najlepsze pączki w Warszawie. Nasi dziennikarze Monika Tarka i Robert Kilen, postanowili to sprawdzić.
rozwiń zwiń