X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Zdrowy jak ryba? To już nieprawda

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2018 12:24
Dietetycy przekonują, że ryby zawierają tyle cennych składników, że należy je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Z kolei naukowcy ostrzegają, żeby dobrze się zastanowić nad wyborem ryby do jedzenia.
Audio
  • Ryby do jedzenia należy dobierać rozsądnie (Cztery pory roku/Jedynka)
Polska jest największym i najnowocześniejszym przetwórcą ryb
Polska jest największym i najnowocześniejszym przetwórcą rybFoto: Pixabay.com

Technolodzy żywienia i ichtiolodzy alarmują, że to, co znajduje się w wodzie, w której żyją ryby, odkłada się w ich organizmie, a następnie, po zjedzeniu takiej ryby, trafia do organizmu człowieka. Bardzo często są to toksyczne substancje.

- Nie chciałabym odstraszać od spożywania ryb, bo ryby są świetnym źródłem białka i innych elementów, choćby słynnego kwasu omega3 - zastrzega Anna Dębicka z MSC(*). Ale radzi, żeby spożywać ryby rozsądnie. Dwa razy w tygodniu to optymalna częstotliwość, bo nie należy konsumować tylko jednego produktu.

Zaś wybierając ryby warto zwrócić uwagę na certyfikat MSC, który dotyczy wyłącznie dzikich ryb. Taki certyfikat gwarantuje pochodzenie ryby nie naruszające ekosystemu. Anna Dębicka zwraca uwagę, że obecnie żaden z rejonów Bałtyku nie spełnia wymogów certyfikatu MSC. Nie oznacza to jednak, że bałtyckich ryb nie należy jeść.


Znaczek certyfikatu MSC Znaczek certyfikatu MSC



(*) Organizacja MSC - Marine Stewardship Council funkcjonuje od 20 lat. Została powołana przez WWF i biznes rybny, aby stworzyć taki mechanizm, który dostarczałby na rynek ryby, które gwarantują, że zostały pozyskane w sposób zrównoważony. Zrównoważony oznacza, że połowy odbywają się w sposób, którzy nie narusza ekosystemu.

Które ryby można polecić, a których nie należy jeść i dlaczego? Które bałtyckie połowy mają certyfikaty? Czy ryby mrożone są równie cenne jak świeże? Dlaczego łososie nie mają certyfikatu MSC? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.

***

Tytuły audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: Anna Dębicka (ekspert z międzynarodowej, pozarządowej organizacji MSC Polska)

Data emisji: 16.02.2018

Godziny emisji: 10.21

ag/abi




Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pierwotnie rybą wigilijną był szczupak

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2017 13:22
Przyzwyczailiśmy się do tego, że na świątecznych stołach króluje karp. Ale czy zawsze tak było? O znaczeniu ryb w polskiej kuchni XVII wieku w "Czterech porach roku" mówiły Paulina Szulist-Płuciniczak i Joanna Jaroć z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kontrola żywności: masło w porządku, gorzej z rybami

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2017 13:56
Ryby i masło - tych produktów w czasie Świąt Bożego Narodzenia sobie na ogół nie żałujemy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Postanowienia żywieniowe na 2018 rok

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2018 19:10
Nowy Rok to czas wielu postanowień i zapowiedzi zmian w wielu obszarach naszego życia m.in. w odżywianiu. Warto zweryfikować to, co do tej pory uważaliśmy za smaczne, pożywne i zdrowe, szczególnie gdy pojawiła się nadwaga i w badaniach podwyższony wynik cholesterolu.
rozwiń zwiń