X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Makaron to tania i smaczna potrawa

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2018 14:51
Dobry makaron powinien być zrobiony z dobrej mąki, czyli z mąki z pszenicy durum lub mąki "zero" - radzi ekspert kulinarny Darek Kuźniak.
Audio
  • Z makaronu i kilku dodatków można wyczarować tanią i smaczna potrawę (Cztery pory roku/Jedynka)
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonaraFoto: Pixabay/Hans

Jego zdaniem, warto pokusić się o zrobienie makaronu własnoręcznie. Zawsze będzie lepszy niż ten kupny. Teraz nie jest to problemem, bo są specjalne maszynki do przygotowania makaronu, które uwolnią kucharza lub kucharkę od wałkowania ciasta.

- Makaron przygotowany przez rodzinę na niedzielny obiad, to jest uczta, on zupełnie inaczej smakuje - zachwala szef kuchni. Do takiego makaronu wystarczy najprostszy sos z oliwy, czosnku i natki pietruszki. Jeśli potrawę jedzą dzieci, to nie powinno dodawać się chili, a całość posypać startym parmezanem i mamy tanie i smaczne danie.

Jeśli decydujemy się kupić makaron, to spokojnie można wybrać polski. - Mamy bardzo dobre makarony, które często kupują Włosi – zachwala ekspert. Kształt makaronu zależy od potrawy, do której mamy go użyć.

Darek Kużniak podaje przepis na makaron z krewetkami i spaghetti carbonara.

26 października będzie obchodzony Dzień makaronu. A czy sos dodaje się do makaronu, czy makaron do sosu? Posłuchaj całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Darek Kuźniak (mistrz kulinarny, szef kuchni, autor książki "Zachcianki")

Data emisji: 28.09.2018

Godzina emisji: 10.16

ag



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Szybki i łatwy sposób na idealny makaron. Bez gotowania w garnku!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2017 19:40
Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dziś Światowy Dzień Makaronu

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2017 08:46
Najstarsze udokumentowane znaleziskami archeologicznymi jadło człowieka to makaron. Znaleziony w Chinach, miał ok. 4 tysięcy lat.  Ma ponad 600 odmian, spożywany jest niemal na całym świecie, ale jego królestwem są Włochy.
rozwiń zwiń