Makaron to tania i smaczna potrawa

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2018 14:51
Dobry makaron powinien być zrobiony z dobrej mąki, czyli z mąki z pszenicy durum lub mąki "zero" - radzi ekspert kulinarny Darek Kuźniak.
Audio
  • Z makaronu i kilku dodatków można wyczarować tanią i smaczna potrawę (Cztery pory roku/Jedynka)
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonaraFoto: Pixabay/Hans

Jego zdaniem, warto pokusić się o zrobienie makaronu własnoręcznie. Zawsze będzie lepszy niż ten kupny. Teraz nie jest to problemem, bo są specjalne maszynki do przygotowania makaronu, które uwolnią kucharza lub kucharkę od wałkowania ciasta.

- Makaron przygotowany przez rodzinę na niedzielny obiad, to jest uczta, on zupełnie inaczej smakuje - zachwala szef kuchni. Do takiego makaronu wystarczy najprostszy sos z oliwy, czosnku i natki pietruszki. Jeśli potrawę jedzą dzieci, to nie powinno dodawać się chili, a całość posypać startym parmezanem i mamy tanie i smaczne danie.

Jeśli decydujemy się kupić makaron, to spokojnie można wybrać polski. - Mamy bardzo dobre makarony, które często kupują Włosi – zachwala ekspert. Kształt makaronu zależy od potrawy, do której mamy go użyć.

Darek Kużniak podaje przepis na makaron z krewetkami i spaghetti carbonara.

26 października będzie obchodzony Dzień makaronu. A czy sos dodaje się do makaronu, czy makaron do sosu? Posłuchaj całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Darek Kuźniak (mistrz kulinarny, szef kuchni, autor książki "Zachcianki")

Data emisji: 28.09.2018

Godzina emisji: 10.16

ag



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Szybki i łatwy sposób na idealny makaron. Bez gotowania w garnku!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2017 19:40
Makaron stanowi podstawę wielu kuchni na świecie, a smakosze podkreślają nie tylko jego walory smakowe, ale też łatwy i szybki sposób przygotowania. Okazuje się, że może być jeszcze prościej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dziś Światowy Dzień Makaronu

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2017 08:46
Najstarsze udokumentowane znaleziskami archeologicznymi jadło człowieka to makaron. Znaleziony w Chinach, miał ok. 4 tysięcy lat.  Ma ponad 600 odmian, spożywany jest niemal na całym świecie, ale jego królestwem są Włochy.
rozwiń zwiń