Niebezpieczne mity dotyczące zdrowego odżywiania

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2019 13:42
Padamy ofarami machiny manipulacyjnej umieszczonej w reklamach, która zachęca nas do wspierania swoich organizmów suplementami diety. Czy kiedyś zastanowiliśmy się nad tym, że pigułka, którą łykamy z myślą, że dostarczy nam witamin - może być pozbawiona wartości odżywczych?
Audio
  • Rozmowa w gościem na temat mitów dotyczących zdrowego odżywiania organizmu. (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/George Rudy

Medycyna ciągle się rozwija, a wraz z najnowszymi badaniami powstają coraz to nowsze produkty, mające na celu polepszyć stan naszego zdrowia. Funkcjonujemy w społeczeństwie, które poszukuje rozwiązań w pigułkach na wszelakie dolegliwości, rzadko kiedy stawiając na zdrowe rozwiązanie, które wymagałoby od nas większej determinacji. - Wytworzyło się w nas przekonanie, że jeśli dostajemy coś na receptę, to musi być to coś skutecznego i wartego swojej ceny - zauważa dr Katarzyna Świątkowska.

Sól, cukier, mąka - rzadko kiedy opuszczają nasze posiłki, chociaż nawet w rozmowach naszych dziadków funkcjonują pod hasłem "biała śmierć".  - Z solą jest tak, że jak wyeliminujemy ją całkowicie, to w efekcie nasz organizm zacznie ją magazynować, dlatego warto jest wypracować sobie jakiś rozsądny balans w swojej diecie - dodaje gość Jedynki.

Ile prawdy znajduje się w powiedzeniu "zdrowy jak ryba" i gdzie szukać najzdrowszych ryb? Skąd biorą się mity na temat zdrowej żywności i kto odpowiada za ich tworzenie? W jakich składnikach odnajdziemy prawdziwe źródła witamin? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość:  dr Katarzyna Świątkowska (lekarz pierwszego kontaktu)

Data emisji: 1.03.2019

Godzina emisji: 10.14

K.A/abi

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Reklamacja żywności. Czy musi być walką z wiatrakami?

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2019 18:57
Na żywność w ciągu roku wydajemy znaczącą część przychodów. Zdarza się, że produkty, które na pierwszy rzut oka zachęcają świeżym wyglądem, po dokładnym przyjrzeniu się, okazują się być całkowicie niejadalne. Jakie działania zastosować w obliczu tego typu sytuacji?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Specjalista: smog zimowy zabija częściej niż letni

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2019 12:10
W ostatnim czasie opublikowano badania, z których wynika, że wielu Polaków ma błędne pojęcie o smogu. 25 proc. Polaków uważa, że smog szkodzi tylko kobietom w ciąży i małym dzieciom. W audycji obalamy mity na temat smogu.
rozwiń zwiń