Jak oczyszczać organizm, aby nie powodować w nim szkód?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2019 15:16
Dietetycy proponują szereg rozwiązań, które mają zapewnić pozbycie się z organizmu szkodliwych toksyn. Jakie produkty warto na stałe włączyć do swojej diety, aby nieświadomie nie skazywać się na spadek energii i niedobór witamin?
Audio
  • Rozmowa z dietetykiem Klaudią Wiśniewską o dietach oczyszczających. (Cztery pory roku/Jedynka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay/kkolosov

Dietetyk Klaudia Wiśniewska twierdzi, że nasz organizm jest w stanie sam skutecznie zwalczyć większość toksyn, które znajdują się w naszym organizmie, pod warunkiem, że nie cierpimy na poważne choroby organów wewnętrznych: nerek, trzustki, czy wątroby. Zaleca, by świadomie wybierać to, co ma znaleźć się na naszych talerzach. 

Jaki jest cel diet oczyszczających? - Ludzie bardzo często chcą w ten sposób zrzucić też zbędne kilogramy i tym samym poczuć się zdrowiej - twierdzi dietetyk. Zachęca także, aby nie katować się głodówkami, które w efekcie odbierają energię i powodują gorszy nastrój. - Stawiajmy na normalne, rozsądne odżywianie z przewagą świeżych warzyw i owoców - zaleca. Ekspertka uważa, że dieta oczyszczająca powinna wspierać pracę wątroby i nerek, które są odpowiedzialne za eliminowanie toksycznych związków chemicznych z naszych ciał.

Czy przy diecie oczyszczającej warto stosować nabiał i produkty zawierające gluten? Jak komponować posiłki, aby były smaczne, zdrowe i skuteczne w oczyszczaniu organizmu? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: Klaudia Wiśniewska (dietetyk)

Data emisji: 29.03.2019

Godzina emisji: 11.12

K.A/ac



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zagęszczony, pasteryzowany, przecierowy? Czym się kierować przy zakupie soków?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2017 13:52
Soków dostępnych na rynku jest mnóstwo. Możemy wybierać ulubione zestawienia owoców i warzyw, ciesząc się ich smakiem w domu, w pracy czy w podróży. Wierzymy, że pijąc soki dostarczamy organizmowi jedną z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców, a przy tym witaminy i składniki mineralne. Ale które soki mają te właściwości?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kody źródłem cennych informacji o owocach i warzywach. Co się pod nimi kryje?

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2017 08:00
Kupując owoce i warzywa kierujemy się głównie ich wyglądem i ceną. Na wielu z nich znajdują się jednak oznaczenia i kody, które dla świadomego konsumenta mogą być cennym źródłem informacji nie tylko o tym, gdzie i w jakich warunkach je uprawiano, ale też czy np. nie były modyfikowane genetycznie. 
rozwiń zwiń