X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Co na grilla? Kiełbasa czy karkówka?

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 18:21
Jedni uwielbiają grillowanie ze względu na smaczne jedzenie, dla innych ważna jest atmosfera i wspólne spędzanie czasu ze znajomymi. Warto jednak wiedzieć, jakich zasad powinniśmy przestrzegać, żeby dania z grilla nie szkodziły naszemu zdrowiu. Czy lepiej zjeść kiełbasę, czy może jednak karkówkę? 
Audio
  • O bezpiecznym grillowaniu, czyli jakich zasad powinniśmy przestrzegać, by dania z grilla nie szkodziły naszemu zdrowiu. (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: bbernard/shutterstock.com

- Teoretycznie grillować możemy wszystko, jednak powinniśmy zadbać o to, co kładziemy na grilla. Po to, żeby zminimalizować związki uwalniane podczas grillowania, które są szczególnie niebezpieczne, ponieważ są to związki rakotwórcze. Nie grillujemy wędzonych i peklowanych produktów – mówi dr Jolanta Flejszar-Olszewska, ekspert z zakresu żywienia.

Według dietetyczki  lepiej zdecydować się na karkówkę lub pierś z kurczaka aniżeli kiełbasę. Dobrym pomysłem jest także grillowanie kaszanki. Ważne jest również, z jakiego grilla korzystamy. Oferta jest przeogromna – mamy do wyboru grille na węgiel drzewny, elektryczne, gazowe… Który zatem wybrać?

- W przypadku grilla gazowego i elektrycznego mamy pełną kontrolę nad temperaturą, która jest wykorzystywana podczas grillowania. Najzdrowszy jest grill elektryczny, ponieważ na ogień nie skapuje tłuszcz i sok mięsny – tłumaczy dr Jolanta Flejszar-Olszewska.

"Cztery pory roku" zajrzały do Parku w Powsinie, gdzie w każdy weekend odbywa się wielkie, rodzinne grillowanie. Co mówili entuzjaści grillowania?

Z jakiego grilla wydziela się najwięcej związków rakotwórczych? Dlaczego tacki stalowe są lepsze od aluminiowych? Dlaczego warto odczekać 20-30 minut od rozpalenia grilla na węgiel drzewny?

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: dr Jolanta Flejszar-Olszewska (dietetyk, inżynier chemik)

Data emisji: 05.06.2019

Godzina emisji: 10.16

DS/K.A

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Specjalista: smog zimowy zabija częściej niż letni

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2019 12:10
W ostatnim czasie opublikowano badania, z których wynika, że wielu Polaków ma błędne pojęcie o smogu. 25 proc. Polaków uważa, że smog szkodzi tylko kobietom w ciąży i małym dzieciom. W audycji obalamy mity na temat smogu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zaszczep się na odrę. Chronią tylko dwie dawki

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2019 12:27
- Zachorowanie na odrę w Polsce rośnie i będzie rosło. Na koniec 2018 roku potwierdziliśmy 340 przypadków. Ostatni raport z 30 kwietnia 2019 roku wskazuje już na 808 przypadków zachorowań tylko przez cztery miesiące. Nie było tak od wielu lat – poinformowała w audycji dr Jolanta Rybczyńska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
rozwiń zwiń