X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Cukier a zdrowie. Jak go ograniczyć?

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2019 13:31
W "Czterech porach roku" rozmawialiśmy o cukrze, który jest jedną z przyczyn otyłości. Czy to prawda, że cukier uzależnia? Co zrobić, żeby mniej go spożywać? 
Audio
  • Jak ograniczyć cukier? (Cztery pory roku/Jedynka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Nitikorn Poonsiri

- W przeciągu ostatnich 20 lat - i to bardzo widać po tym co jemy i po nas Polakach - że znacznie więcej czasu poświęcamy na pracę, na stres, czyli na to, co nie jest bezpośrednio związane z naszym zdrowiem, w tym na przygotowanie posiłków. Im więcej kupujemy w sklepach tym jesteśmy bardziej narażeni na produkty, w których nie wiemy co jest ukryte, a cukier jest dodawany także do produktów, po których się tego nie spodziewamy - mówi w Jedynce Marta Pawłowska z Biuro Profilaktyki Zdrowotnej Narodowego Funduszu Zdrowia.

Dlaczego ludziom słodki smak kojarzy się z bezpieczeństwem i miłością? Więcej w nagraniu. 

W audycji także o tym, jak z problemem radzą sobie w innych krajach, w których np. różnicuje się ceny napojów z cukrem i bez niego albo wprowadza się tzw. podatek cukrowy. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania. 

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Karolina Rożej

Gość: Marta Pawłowska (dietetyk, Biuro Profilaktyki Zdrowotnej Narodowego Funduszu Zdrowia)

Data emisji: 24.09.2019

Godzina emisji: 9.21

kh


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Niebezpieczne mity dotyczące zdrowego odżywiania

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2019 13:42
Padamy ofarami machiny manipulacyjnej umieszczonej w reklamach, która zachęca nas do wspierania swoich organizmów suplementami diety. Czy kiedyś zastanowiliśmy się nad tym, że pigułka, którą łykamy z myślą, że dostarczy nam witamin - może być pozbawiona wartości odżywczych?
rozwiń zwiń