X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Reporter na tropie sera korycińskiego. Jadł go nawet Obama

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2019 17:24
Gmina Korycin położona na Podlasiu, znana jest w całym kraju z produkcji serów korycińskich. - Na tym terenie sery produkuje się bez mała od 300 lat - mówi Marcin Bielec, jeden z producentów. Czy to prawda, że okoliczni mieszkańcy nauczyli się wyrabiania serów od… Szwajcarów?
Audio
  • Jak robi się ser koryciński? (Jedynka/ Cztery Pory Roku)
Ser koryciński
Ser korycińskiFoto: SER Koryciński Swojski Agnieszka i Marcin Bielec / Facebook

Reporter Maciej Walecki z programu "Cztery Pory Roku" kontynuuje podróż po Polsce. Tym razem ciekawość zaprowadziła go na Podlasie, gdzie odwiedził producentów sera korycińskiego.

- W naszej rodzinie od zawsze robiło się sery. Rodzice nie sprzedawali mleka do mleczarni, tylko mama robiła sery i zawoziła je na rynek do Białegostoku. Tak samo robiły sąsiadki - opowiada o tradycji panującej w gm. Korycin Agnieszka Bielec.

Kto zdradził recepturę?

Miejscowa legenda głosi, że mieszkańcy gm. Korycin nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów.

- Historia sera korycińskiego swojskiego sięga już XVII wieku, a dokładnie potopu szwedzkiego i wojny szwedzko-polskiej. W tamtym czasie zaciężne wojska szwajcarskie najmowały się do walki po różnych stronach konfliktu. Walczący w tym regionie osiedlili się tutaj i przekazali lokalnej ludności recepturę produkcji sera - opowiada Maciej Zarzecki, okoliczny producent.

Obama poprosił o ser z czarnuszką

Sery są różne: prawdziwy do wszystkiego, na kanapkę, do miodu czy na sałatkę, ale też takie z pomidorem, bazylią, czosnkiem albo nawet z żurawiną… Prawdziwym przebojem cieszy się jednak ser z czarnuszką. Właśnie takim zajadali się książę Karol czy prezydent USA Barack Obama, kiedy odwiedzali Polskę.

Jak kiedyś wyglądała produkcja sera, a jak dziś? Z jakimi przyprawami produkuje się ser? Czy ser koryciński można zrobić w domu? Jak smakuje ser ze śledziami?

Zapraszamy do wysłuchania załączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Karolina Rożej

Reporter: Maciej Walecki

Goście: Marcin i Agnieszka Bielec (producenci sera), Maciej Zarzecki (producent sera), Honorata Piekut (mieszkanka gm. Korycin)

Data emisji: 24.09.2019

Godzina emisji: 9.00-12.00

DS

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nowalijki wcale nie są takie zdrowe, jakby się wydawało?

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2018 12:09
Wreszcie są na bazarach, targowiskach i w sklepach. Wiosennie, świeże, zielone, chrupiące. Rzodkiewki, szparagi, botwinka, ogórki, sałaty, szczypiorek...
rozwiń zwiń