X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Śląska rolada, kluski i żur. Radzimy, jak je przygotować

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2019 17:40
Tradycyjna kuchnia śląska jest pracochłonna i czasochłonna, ale efekt murowany. Do tradycyjnych potraw należą żur, czarne kluski śląskie i rolada.
Audio
  • Żur, rolada i kluski śląskie (Cztery pory roku/Jedynka_)
Rolada
RoladaFoto: manfredrichter/pixabay

Jak przygotować takie specjały mówi piękną gwarą Stefania Dyduch, propagatorka tradycji kuchni śląskiej.

Żur
Podkreśla, że ile na Śląsku jest rodzin, tyle przepisów na przygotowanie żuru. - Zakwas to my robili doma - mówi pani Stefania. I podaje szczegółowy przepis. Jak komuś nie chce się robić samemu zakwasu, to powinien odwiedzić Nikiszowiec, czyli dzielnicę Katowic, omijać nowoczesne sklepy szerokim łukiem i znaleźć sklep z tradycjami. - Tam idzie u jakiej kobiety tyż taki żur kupić - radzi.

Kluski śląskie
Nieodłącznym elementem niedzielnych obiadów są czarne kluski śląskie. - Babka, ona mi zawsze godali, że jak jo się nie naucza warzyć, to jo się nie wydom, czyli nie wyjdę za mąż - mówi Stefania Dyduch. - Tak jakby to było największe szczęście - dodaje. Pierwsze kluski zrobiła jak miała osiem lat. Potem razem z matką szykowały po sto klusek, z czego pięćdziesiąt pochłaniał ojciec, a ona, matka i babka zjadały po 15.

Rolada
Rolada to inaczej zraz zawijany. Rozmówczyni Jedynki wyjaśnia jakie mięso jest potrzebne do przygotowania rolady i co dodać do mięsa, którym powinien być wołowy vorschlag. Przestrzega, aby pod żadnym pozorem nie dodawać marchewki. - Jezu, nie róbcie siary - mówi. Można za to dodać sztrajfelek kwaszonego ogórka.

Posłuchaj całej audycji w której propagatorka śląskiej kuchni podaje szczegółowa przepisy na żur, kluski śląskie i roladę, wyjaśnia też jak podawać żur.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława Bieńczycka, Małgorzata RaduchaRoman Czejarek

Gość: Stefania Dyduch (propagatorka tradycji kuchni śląskiej, przewodniczka po Muzeum Browarów Książęcych w Tychach)

Data emisji: 29.11.2019 

Godzina emisji: 9.00-10.00


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Bezpieczne i zdrowe grillowanie. Porady specjalistki

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2018 12:02
Potrawy z grilla uchodzą za zdrowe, bo w trakcie ich przygotowywania wytapia się z mięsa tłuszcz. Ale czy rzeczywiście? Trzeba zastosować się do kilku uwag, aby grill wyszedł nam na zdrowie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Słodkiego, miłego ciacha

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2019 11:51
Dawniej cukier był taką samą przyprawą, jak szafran, gałka muszkatołowa, czy pieprz. Używano go nawet do polewek i do mięsiwa. Ale tak od XVIII w. zaczęło się to zmieniać, dzięki czemu mamy w popularnych książkach kucharskich Marii Disslowej, czy sławnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej niezliczone ciasta, baby, domowe lody, słodkie sosy, makaroniki i inne "ptifurki".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Na straganie w dzień targowy...

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2019 18:14
Uwielbiam stragany i bazary, które nie płoszą azjatyckimi ersatzami damskiej konfekcji, lecz kuszą... Cenami, jakością, świeżością, ale przede wszystkim bezpośrednim kontaktem że sprzedawcą z "ludzką" twarzą. Taki nie tylko nie oszuka, to jeszcze doradzi, który gatunek wiśni jest dobry na sok, który do ciasta i czy pierwsze tegoroczne jabłka są na już, czy na tzw. zaś. A jak po kilku zakupach rozpozna klienta, to dorzuci garść slodziutkich węgierek i pogawędzi o zaletach rokitnika.
rozwiń zwiń