Cukier już nie krzepi? Uważaj, co jesz i pijesz

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2020 14:15
Coraz więcej produktów spożywczych, mimo że nawet tego nie podejrzewamy, zawiera w swoim składzie cukier. Parówki czy jogurty to tylko niektóre z nich. - Smak przygotowany jest tak, żebyśmy to kupowali - potwierdza Marta Pawłowska z Narodowego Funduszu Zdrowia. A co na to Melchior Wańkowicz, który twierdził, że "cukier krzepi"?
Audio
  • Dlaczego cukier już nie krzepi? (Jedynka/ Cztery Pory Roku)
Pracownik naukowy bada zawartość cukru w różnych produktach spożywczych. Zdjęcie z 1943 roku
Pracownik naukowy bada zawartość cukru w różnych produktach spożywczych. Zdjęcie z 1943 rokuFoto: Łuczyński Jerzy / NAC

W latach 30. poprzedniego stulecia powstało popularne hasło - "cukier krzepi". Jego twórcą był Melchior Wańkowicz. Celem natomiast był wzrost sprzedaży cukru w Polsce. Wspomniane hasło przez lata przekonywało kolejne pokolenia Polaków, że cukier nie szkodzi naszemu zdrowiu.

- Pan Melchior Wańkowicz nie wiedział tego, co wiemy my. Było to wiele lat temu w latach 30., kiedy polska gospodarka stawiała na cukier. Umówmy się, że w tym konkursie Melchior Wańkowicz wygrał 5 tys. zł. Wtedy tyle kosztowało nowe auto - mówi Marta Pawłowska z Biura Profilaktyki Zdrowotnej Narodowego Funduszu Zdrowia.

Nie wszystko zdrowe, co zdrowo wygląda

Obecnie na rynku jest około 80 nazw na cukier. Często w ten sposób producenci próbują nas nabrać i stworzyć wrażenie, że w składnikach jest jak najmniej cukru.

- Chcemy wierzyć, że odżywiamy się zdrowo, więc w sklepach istnieje tzw. aura zdrowia. Bierzemy z półki bieluteńki jogurt, na którym jest cudowna morelka i aż na sam widok przełykamy ślinę. Wydaje się nam, że mleko pochodzi ze świeżo wydojonej krowy, jogurt został zrobiony przez cudowną, życzliwą babcię i wkrojono do niego te świeże morelki. A to jest tylko wsad owocowy, w którym jest dużo cukru i ten jogurt najczęściej nie jest dla nas zdrowy - słyszymy.

Jak schudnąć?

Nasza ekspertka przyznaje, że jeśli chcemy schudnąć, należy ograniczyć spożycie cukru. Trzeba jednak pamiętać, że przy zrzucaniu zbędnych kilogramów, jest jeszcze coś ważniejszego.

- Każda osoba, która jest na diecie, myśli o tym, żeby przestać być na diecie. I głównie dlatego diety nie działają albo działają krótko (…). Działa tylko i wyłącznie zdrowy rozsądek, nie ma diet cud. W internecie jest około 700 diet i my nabieramy się na nie. Dlatego, że ciągle szukamy jakiegoś złotego środka. Chcemy mieć jakąś receptę, komuś uwierzyć, wziąć coś na stałe i w to wejść. Tak się nie da, człowiek tak nie działa - tłumaczy Marta Pawłowska.

Jak wyglądają plany zdrowych diet? Dlaczego człowiek potrzebuje słodkiego smaku? Z jakiego powodu w produktach jest coraz więcej cukru?

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Gość: Marta Pawłowska (Biuro Profilaktyki Zdrowotnej Narodowego Funduszu Zdrowia)

Data emisji: 15.01.2020

Godzina emisji: 10.00-11.00

DS

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Pij mleko, będziesz wielki" - jak się ma do zdrowia?

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2019 16:13
Nietolerancja laktozy wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Co w sytuacji, gdy dowiadujemy się o uczuleniu na laktozę, a przez tyle lat w naszej diecie gościły produkty pochodzenia krowiego? Gdzie znaleźć zdrową, pełną wapnia alternatywę dla tych produktów?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy każdy objaw choroby musi oznaczać nowotwór?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2020 13:05
Niewiedza bywa zabójcza. Jesteśmy skłonni ufać niesprawdzonym metodom, byle uniknąć wizyty u specjalisty. Najnowsze badania potwierdzają, że większość z nas, niemal 90 procent, informacje na temat zdrowia czerpie z internetu. Czy piwo i żurawina  rzeczywiście oczyszczają nerki? Czy kawa wypłukuje niezbędne składniki odżywcze? O mitach medycznych opowiedział pediatra, dr Łukasz Durajski. 
rozwiń zwiń