Śledzie na dwa sposoby - śledzie w salsie i śledzie w curry

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2020 12:15
Zapraszamy na dwa ciekawe przepisy, które przypadną go gustu szczególnie fanom śledzi.
Audio
  • Śledzie na dwa sposoby - śledzie w salsie i śledzie w curry (Smaki polskie/Jedynka)
Śledzie
ŚledzieFoto: GSDesign/shutterstock.com

Do przyrządzenia obu dań polecamy śledzie z beczki. Będą wymagały dłuższego moczenia i trzeba je obrać ze skóry oraz wyfiletować, ale są dużo lepsze. Śledzie moczymy kilka godzin, zmieniając dwa-trzy wodę, potem odsączamy na sitku i oprawiamy.

Śledzie w salsie

Potrzebne składniki: 

Zalewa: śledzie, kilka łyżek 10 proc. octu.

Sos: szklanka przecieru pomidorowego, dwie łyżki pikantnego keczupu, cebula, rodzynki, liść laurowy, ziele angielskie.

Instrukcja:

Śledzia kroimy w dzwonki, zalewamy kilkoma łyżkami octu. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, wymoczone i odsączone rodzynki, a na końcu przeciery. Smażymy wszystko przez dwie minuty. Sos studzimy i zalewamy nim śledzie.

Śledzie w curry

Potrzebne składniki:

Zalewa: pół szklanki oleju (najlepiej lnianego), łyżeczka cukru, pół łyżeczki curry, dwie-trzy łyżeczki soku z cytryny.

Baza: śledzie, cebula, ogórki konserwowe.

Instrukcja:

Zaczynamy od przygotowania zalewy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. W słoiku układamy warstwami śledzie, pokrojoną cebulę i ogórki. Wszystko zalewamy zalewą i wstawiamy do lodówki.

Dlaczego osobisty lekarz Otto von Bismarcka zalecał mu dietę składającą się ze śledzi? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o zaletach tych ryb a także radziliśmy, jak zrobić dobry sernik.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 9.04.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Oryginalny pomysł na kapustę. Przepis na szwedzki brunkal

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2020 11:10
Brunkal, czyli brązowa kapusta, najlepiej smakuje z żeberkami pieczonymi w piekarniku i tłuczonymi ziemniakami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rozgrzewający napój na odporność z imbirem, cytryną i miodem

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2020 11:45
Jakie produkty warto mieć (i jeść) w sezonie grypowym?
rozwiń zwiń