Koronawirus w Polsce - nowa rzeczywistość lokali gastronomicznych

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2020 15:05
Po blisko dwumiesięcznej przerwie lokalne gastronomiczne: bary, restauracje i kawiarnie wznowiły swoją działalność. Epidemia koronawirusa spowodowała, że lokale mogą być otwarte pod pewnymi warunkami. 
Audio
  • Koronawirus - co musisz wiedzieć? (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/arturasker

- Limit klientów w restauracji to jedna osoba na 4 mz zastrzeżeniem, że pomiędzy brzegami musi być dwumetrowa przerwa - mówi Julian Żelaznowski, doradca ministra rozwoju. - Przy jednym stoliku możemy zasiadać z rodziną, ale też ze znajomymi przy zachowaniu półtorametrowej odległości - dodaje. 

Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Jak napisano w wytycznych przygotowanych przez resort i Inspekcję Sanitarną dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet. Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa.

Z kolei kucharze i kelnerzy powinni być zaopatrzeni w środki ochrony osobistej - maseczki i rękawiczki. 

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania. 

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka 

Materiał: Maciej Walecki 

Data emisji: 22.05.2020 r. 

Godzina emisji: 10.21

ans 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Bary, kawiarnie i restauracje znowu otwarte! Sprawdź, jakie zasady obowiązują w lokalach

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2020 13:08
Od poniedziałku bary, restauracje i kawiarnie są znowu otwarte dla klientów. Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii koronawirusa. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Nowa normalność". Lokale gastronomiczne działają w zaostrzonym rygorze sanitarnym

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2020 09:30
- W poniedziałek, po dwumiesięcznej przerwie, klienci znów mogli skorzystać z oferty restauracji czy kawiarni serwujących dania na miejscu, a nie tylko "na wynos". Lokale gastronomiczne muszą spełnić wytyczne dot. bezpieczeństwa, aby goście mogli usiąść przy stolikach. Restauratorzy czekają na powrót klientów.
rozwiń zwiń