Lato zamknięte w słoiku. Przepis na sałatkę z ogórków, marchewki, papryki i cebuli

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2020 12:40
Mamy szczyt sezonu przetwórczego. Zachęcamy do zrobienia przepysznej sałatki, której głównym bohaterem są ogórki gruntowe.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: A StockStudio/shutterstock.com

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 kolorowe papryki
  • pęczek koperku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki octu 10 proc.
  • łyżeczka zmielonego pieprzu
  • pół paczki ziarnistej gorczycy
  • 1,5 łyżki soli kamiennej

Jak przygotować?

Poszatkowane ogórki i cebulę solimy i odstawiamy w misce na godzinę. Do osobnej miski ścieramy marchew, kroimy papryki i siekamy czosnek. Po godzinie odlewamy sok z ogórków i cebuli. Składniki z obu misek mieszamy i odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny.

W tym czasie szykujemy słoiki (muszą być czyste i wyparzone, najlepiej z nowymi nakrętkami). Nakładamy do słoików przygotowaną sałatkę, którą zalewamy gorącą zaprawą przygotowaną z oleju, octu, pozostałej soli, cukru i przypraw.

Następnie wkładamy do dużego gara wymoszczonego gazetą lub lnianą szmatką. Pasteryzujemy od zagotowania przez kwadrans. Wyciągamy gorące słoiki i stawiamy je na blacie do góry dnem do ostudzenia (po ostudzeniu dokręcamy je na wszelki wypadek).

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której Beata Musiał z bistro "Niespodzianka" opowiedziała, o tym, jak zrobić doskonałe powidła.

Posłuchaj
05:30 [ PR1]PR1 (mp3) 17 wrzesień 2020 10_20_35.mp3 Lato zamknięte w słoiku. Przepis na sałatkę z ogórków, marchewki, papryki i cebuli (Cztery pory roku/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Joanna RacewiczRoman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 17.09.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wspominamy niezwykłą podróż kulinarną "Lata z Radiem"

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2020 11:39
W jej ramach - wraz z reporterką w drodze Małgorzatą Raduchą - poznaliśmy smaki rożnych regionów Polski. W trakcie wędrówki udało się nam także "popróbować" kuchni gruzińskiej czy indonezyjskiej. Zajrzeliśmy nawet do kuchni... radiowej!
rozwiń zwiń