Przepis na kotlety mielone z jajkami przepiórczymi

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2020 11:15
Dziś zapraszamy na oryginalną, choć wcale nie bardziej pracochłonną, wersję mielonych.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Slawomir Fajer/shutterstock.com

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jaja kurze
  • ok. 15 jaj przepiórczych
  • garść suszonych pomidorów
  • kilka łyżek mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryka
  • posiekana natka pietruszki lub lubczyk
  • łyżka sezamu zmieszanego z siemieniem lnianym

Jak zrobić?

Zagniatamy masę mięsną z jednym surowym jajkiem kurzym. Przyprawiamy ją solą, pieprzem, imbirem, papryką (wedle uznania) oraz świeżym zielem drobno posiekanym. Tak przygotowaną masą oblepiamy jajeczka przepiórcze wcześniej ugotowane i obrane. Tworzymy niewielkie kulki, które panierujemy panierką zrobioną z jajka kurzego rozbełtanego z mlekiem. Następnie kulki obtaczamy w ziarnach sezamu i siemienia lnianego. Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

Podajemy albo z kaszą, albo z ryżem. Do tego jakaś kwaśna sałatka.


#SmakiPolskie 🔸 Szanowni Słuchacze, jedzmy jajka! Czy z umiarem, to proszę w cichości swego domu i w porozumieniu z...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 29 października 2020

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o tym, ile jajek można zjeść w ciągu tygodnia według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Czym różnią się jaja przepiórcze od jaj kurzych? Do czego można użyć jaj gęsich albo kaczych? Dlaczego warto jeść jaja?

Posłuchaj
04:53 [ PR1]PR1 (mp3) 29 październik 2020 10_23_42.mp3 Przepis na kotlety mielone z jajkami przepiórczymi (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 29.10.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 13:05
Przepisów na soljankę jest mnóstwo. My proponujemy soljankę w nieco bardziej wykwintnej - i trochę bardziej pracochłonnej - wersji. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lato zamknięte w słoiku. Przepis na sałatkę z ogórków, marchewki, papryki i cebuli

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2020 12:40
Mamy szczyt sezonu przetwórczego. Zachęcamy do zrobienia przepysznej sałatki, której głównym bohaterem są ogórki gruntowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 13:43
Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
rozwiń zwiń