Przepis na danie jednogarnkowe - Kociołek Radziwiłła

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2020 09:00
Po sprawdzony przepis Małgorzata Raducha pojechała na Podlasie, do Kiermus.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: VICUSCHKA/shutterstock.com

Składniki na Kociołek Radziwiłła:

  • 1 kg wołowiny zadniej
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • ćwiartka białej kapusty
  • 4-6 ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek (plus ewentualnie zmielony kminek)

muzyka słuchawki kuchnia gotowanie shutterstock 1200.jpg
Przepisy kulinarne

Jak zrobić?

Wołowinę kroimy w dość grubą kostkę i podsmażamy na patelni. W żeliwnym garnku posmarowanym tłuszczem (także po bokach) układamy kolejno: ziemniaki skrojone w talarki i przesypane przyprawami, połowę mięsa, warzywa bez kapusty, znowu mięso przełożone cebulą i na wierzch kapustę.

Przykrywamy garnek i wkładamy go do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na co najmniej półtorej godziny. Można też potrzymać "kociołek" nawet dwie godziny w piekarniku, wówczas należy pod koniec zmniejszyć temperaturę do 170 stopni.


#SmakiPolskie 🔸 Każdy na swój sprawdzony przepis na tzw. eintopf - czyli jeden garnek 🍲 Dania jednogarnkowe mają tę...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 19 listopada 2020

Czytaj więcej:

Rodzina w kuchni

Zapraszamy również do wysłuchania reportażu, w którym mówiliśmy o tym, dlaczego tak ważne jest wspólne spędzanie czasu z dzieckiem w kuchni. Opowiedziała o tym Magdalena Łapanowska z Fundacji Szkoła na Widelcu.

Zachęcamy także do słuchania cyfrowego Polskiego Radia Dzieciom, w którym, od poniedziałku do piątku, o godz. 8.30, w kuchni "Smak na tak" Agnieszka Ciecierska razem z najmłodszymi przygotowuje przeróżne potrawy.

Posłuchaj
08:54 [ PR1]PR1 (mp3) 19 listopad 2020 11_17_02.mp3 Rodzina w kuchni (Cztery pory roku/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 19.11.2020

Godzina emisji: 11.00-12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 13:05
Przepisów na soljankę jest mnóstwo. My proponujemy soljankę w nieco bardziej wykwintnej - i trochę bardziej pracochłonnej - wersji. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na doskonały schab po warszawsku

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2020 12:40
- Schab w galarecie z musem chrzanowym - połączenie idealne. To wstęp do dobrej zabawy, do dobrej konsumpcji. Tajemnica dobrego schabu po warszawsku to odpowiednio doprawiona galareta i puszysty, delikatny mus - powiedział w audycji "Smaki polskie" Rafał Borowski z restauracji "U Wieniawy".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 13:43
Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gęsie pipki. Przepis na potrawę z gęsich żołądków

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2020 11:50
Gęsie pipki to potrwa kuchni żydowskiej. Występuje w dwóch wersjach - można ją zrobić z gęsich szyjek lub gęsich żołądków. My polecamy tę drugą opcję.
rozwiń zwiń