Wigilia u Jana III Sobieskiego. Tajniki sarmackiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2020 13:34
Wydaje się, że jak zasiadamy przy wigilijnym stole, to znajdują się na nim potrawy serwowane od wieków. Czy rzeczywiście pierogi z kapusta i grzybami, albo barszcz z uszkami jedli nasi przodkowie 200-300 lat temu?
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Mareefe/Pixabay

pixabay jedzenie kuchnia 1200.jpg
Kuchnia dworska i królewska

Nic bardziej mylnego. Pierogi, barszcz, czy kapusta z grochem, to potrawy których dawno temu nie jedzono, albo jedzono tylko w niektórych regionach. Wigilijna kuchnia różniła się również w zależności od tego, jak zamożny był dom.


Posłuchaj
03:54 Jedynka-cztery-pory-roku-Potrawy-wilanów 24-12-2020.mp3 Potrawy na stole Jana III Sobieskiego (Cztery pory roku/Jedynka)

 



shutterstock_wigilia 1200.jpg
Polsko-włoskie smaki na wigilijnym stole


Paulina Szulist-Płócienniczak z Pałacu w Wilanowie zwraca uwagę, że jedyne, co łączy obecną kuchnię z tą dawną to ryby. - Mamy zapisy w księdze szafarskiej dworu Jana III z jego ostatniej Wigilii i tam na stole przede wszystkim pojawiają się ryby - mówi. Były to słodkowodne karpie i łososie, ale też morskie takie jak śledzie i sztokfisze (suszone dorsze - przyp. red.).

Barszczu i kapusty u monarchy na stole nie było. Były za to polewki i sosy. Potraw było zdecydowanie więcej niż 12. I były raki. - Raki oczywiście znamy, ale do współczesnych czasów nie przetrwały jako wigilijna potrawa - mówi historyk

Paulina Szulist-Płócienniczak zauważa, że w Wigilię mięsa nie jedzono, ale na innych królewskich ucztach potrawy mięsne jadano chętnie i była to zarówno różne rodzaje mięs, dziczyzna, jak i ptactwo. - Ten rytm potraw, jakie pojawiały się na stole odpowiadał rytmowi pór roku - podkreśla.

Stosowano dużo przypraw, które były symbolem bogactwa, bo były drogie. Do tego stopnia, że Francuzi, którzy przyjeżdżali do Polski uważali serwowane im potrawy za wręcz niejadalne. Co ciekawe, za przyprawę uchodził też cukier, który był drogi. Zamykano go w specjalnych słojach i wydzielano skąpo.

Czytaj także:

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Paulina Szulist-Płócienniczak (Dział Rekonstrukcji Historycznej Pałacu w Wilanowie)

Data emisji: 24.12.2020

Godzina emisji: 11.19

ag










Czytaj także

Czy dania wigilijne rzeczywiście są zdrowe?

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2016 07:30
Okazuje się, że tak, o czym doniósł niedawno brytyjski dziennik "Daily Mail” uznając polskie świąteczne menu za najzdrowsze na świecie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wigilijne tradycje kulinarne na Litwie. "Nawet w jednej rodzinie bywają różne zwyczaje"

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2019 12:58
- Na Litwie terytorialnie kuchnia jest bardzo różna. W jednym miejscu robi się zupę ze śledzia, w innym miejscu robi się zupę z kapusty kiszonej, a w innym miejscu nie robi się żadnych gorących dań - mówiła w rozmowie z Polskim Radiem 24 Polka z Wileńszczyzny, redaktor naczelna czasopisma kulinarnego i autorka charytatywnie wydanej książki kucharskiej z potrawami świątecznymi Elżbieta Monkiewicz.
rozwiń zwiń