Cukier - podstępny wróg zdrowej diety. Czym możemy go zastąpić?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2021 13:05
Czy cukier powinniśmy całkowicie wykluczyć z diety? Czy można w domu zrobić wypieki bezcukrowe? Jak słodycze pod każdą postacią wpływają na metabolizm u dzieci? O cukrze i jego wpływie na zdrowie i na zachowanie dzieci opowiedziała w "Czterech porach roku" dietetyk kliniczna Olimpia Przyjemska.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjne Foto: Shutterstock/New Africa

cukier FREE 1200.jpg
Opakowanie na cukier. Banalny przedmiot z niezwykłą historią?

Głównym składnikiem cukru spożywczego jest sacharoza złożona z fruktozy i glukozy. Występuje w bardzo wielu produktach, które kupujemy i jest często wybierany jako element słodkich przekąsek. - W naszym organizmie wpływa on na wzrost serotoniny i dopaminy. To takie substancje, które powodują, że jesteśmy szczęśliwi, zadowoleni - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Olimpia Przyjemska, dietetyk kliniczna. - Nic dziwnego, że chętniej sięgniemy po coś słodkiego, niż przyjdzie nam do głowy, w chwilach kryzysu lub głodu, przygotować wartościowy posiłek - dodaje. 

Spożycie cukru w Polsce  

Cukier działa jak narkotyk? 

Im więcej cukru spożywasz, tym bardziej go pragniesz? Badania pokazują, że cukier jest bardziej uzależniający niż kokaina. - Nasz mózg lubi mieć różnego rodzaju stymulanty, jeżeli są z zewnątrz podawane, a cukier w postaci sacharozy jest najbardziej legalnym i łatwo dostępnym produktem, więc bardzo dużo osób się od niego uzależnia, a dokładniej od jego działania na nasz organizm - tłumaczy ekspert. 


Posłuchaj
07:38 Jedynka/4PR 27.01.2021r. cukier.mp3 Cukier - podstępny wróg zdrowej diety. Czym możemy go zastąpić? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Cukier przyśpiesza proces starzenia 

Wyróżniamy około 180 różnych, negatywnych skutków spożycia zbyt dużej ilości cukru. Jednym z nich jest przyśpieszenie procesu starzenia, przez co skóra traci blask i elastyczność, uwidaczniają się zmarszczki. Działa też niekorzystnie na rozwój poznawczy i emocjonalny dzieci. - Najwięcej cukru spożywamy w młodzieńczych latach, kiedy nasz organizm się rozwija - podkreśla dietetyk. - Zbyt duże spożywanie cukru powoduje zaburzenia w rozwoju poznawczym i emocjonalnym dziecka i działa dwutorowo, z jednej strony proces starzeniowy, a z drugiej różnego rodzaju inne składniki, które znamy, czyli wzrost masy ciała czy demineralizacja tkanek zębów, co prowadzi do próchnicy - stwierdza gość audycji. 

szkodliwy nadmiar cukru  

Jakie zamienniki? 

Nie każdy rodzaj cukru jest zły – istnieją różne rodzaje cukru, a także liczne produkty i zamienniki tej substancji, które pozwolą nam zdrowo, słodko żyć. - Są zamienniki o wiele zdrowsze i nie musimy rezygnować ze słodkiego smaku - wyjaśnia Olimpia Przyjemska. - Cukier można zastąpić dostępnymi alkoholami cukrowymi, np. ksylitolem lub erytrytolem. Są one nie tylko o wiele zdrowsze od cukru, ale posiadają praktycznie zerowy indeks glikemiczny, więc są też bezpieczne dla cukrzyków - zaznacza rozmówczyni Agnieszki Kunikowskiej. 

Czytaj również:

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzi: Agnieszka Kunikowska

Gość: Olimpia Przyjemska (dietetyk kliniczny) 

Data emisji: 27.01.2021 r.

Godzina emisji: 9.34

ans

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Szokujące dane. Polskie dzieci zjadają najwięcej cukru w Europie

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2020 15:40
Polskie dzieci zjadają 19 łyżeczek cukru dziennie. Jeżeli wziąć pod uwagę osoby w wieku poniżej 10 lat, to codziennie spożywają one 95 g tej słodkiej substancji. To najwyższy wynik w Europie – alarmują lekarze rodzinni Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.
rozwiń zwiń