Pizza z ziemniaków - jak zrobić? Prosty przepis

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2021 12:00
Pizza ziemniaczana jest dużo prostsza w przygotowaniu niż tradycyjna pizza na drożdżach. Spróbujcie sami!
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: MariaKovaleva/shutterstock.com

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • garść mąki tortowej
  • 2 kubki passaty pomidorowej
  • pół kubka śmietanki kremówki
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oregano
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl

Czytaj także:


Jak zrobić:

Ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy z mąką, solą i jajkiem aż powstanie gładka masa.

W garnku lub na patelni, na oleju, podsmażamy skrojoną cebulę i czosnek, a gdy się już zezłocą, dodajemy passatę, sól, miód i oregano. Dusimy wszystko ok. 15 minut. Na koniec rozprowadzamy śmietankę i zdejmujemy z ognia.

Z ciasta ziemniaczanego formujemy placek, który przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie siekamy pora w cienkie talarki i skrapiamy go sokiem z cytryny.

Podpieczony placek ziemniaczany smarujemy sosem a na wierzchu układamy pora. Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.

Gotowe gorące danie posypujemy startym parmezanem.


#SmakiPolskie 🔸 Kochani, dzisiaj kuchnia z resztek, a takie ma każdy w swojej lodówce: niechciane wygotowane warzywka z...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 25 lutego 2021

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której rozmawialiśmy z dziennikarką Katarzyną Bosacką o tym, jak zagospodarować resztki po obiedzie: 


Posłuchaj
03:16 Jedynka/Cztery pory roku - 25.02.2021 smaki polskie Jak zagospodarować resztki po obiedzie? (smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 25.02.2021 r.

Godzina emisji: 11.20

kk

Czytaj także

Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 12:20
Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy bajaderka jest zawsze z resztek? Przepis na wyjątkowe kule bajaderkowe

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2021 12:00
Jak osłodzić sobie życie w karnawale? Dziś podamy przepis na klasyk klasyków, czyli bajaderkę, a właściwie kule bajaderkowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na szybkie ciasto - ciasto marchewkowe

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2021 11:30
Jego zapach i konsystencja sprawią, że nawet najwięksi przeciwnicy słodkości skuszą się chociaż na kęs... a nawet kilka.
rozwiń zwiń