Dla własnego dobra zbieraj tylko te grzyby, które znasz

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2021 13:42
Sezon grzybowy w pełni, a w lasach grzybów w bród, nic tylko zbierać. Zwłaszcza że w Polsce nie obowiązują ograniczenia ilościowe lub gatunkowe, z którymi często spotkamy się w innych krajach. Ale przy zbieraniu trzeba być ostrożnym, żeby miła wycieczka do lasu nie zakończyła się tragicznie. - Przed wyjściem do lasu warto odświeżyć wiedzę o grzybach - radzi prof. Marta Wrzosek, mykolog.
Zbiór kurek
Zbiór kurekFoto: JerzyGorecki/pixabay

grzybiarz shutterstock 1200x660.jpg
Zasady, które sprawią, że grzybobranie będzie przyjemnością

Bardzo trujące są trzy muchomory - sromotnikowy zwany zielonawym, jadowity i wiosenny. Wszystkie mają pod kapeluszem białe blaszki, które nie ciemnieją. - Muchomory sromotnikowe spotykamy bardzo często nie tylko w lasach, ale też w parkach, a nawet w przydomowych ogródkach - ostrzega mykolog. Dlatego przed grzybobraniem warto sprawdzić, np. w internecie, jak wyglądają muchomory trujące. Nie zaszkodzi też mieć przy sobie podręczny atlas grzybów.


Grzyby 1200x660
O ewolucji grzybów

Nie należy lizać grzybów pod kapeluszem, bo te trujące wcale nie są gorzkie, a wręcz słodkawe i ponoć smaczne. I zachować ostrożność. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do grzyba, to najlepiej go wyrzucić. 50 g muchomora zabija dorosłego człowieka. - Muchomor sromotnikowy odpowiada za 90 proc. śmiertelnych zatruć w Polsce i w Europie - mówi.


Muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides) Muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides)

W Polsce jest kilkaset grzybów jadalnych, ale zazwyczaj zbieranych jest kilka, kilkanaście gatunków. Wśród grzybów mających pod kapeluszem rurki, czyli tzw. gąbeczkę nie ma gatunków trujących. Prof. Marta Wrzosek radzi, aby kupując grzyby przy drodze brać tylko kurki i borowiki szlachetne, bo ich raczej z innymi grzybami się nie pomyli. Zaś sprzedawcy na targach czy w sklepach powinni mieć poświadczenie od grzyboznawcy lub klasyfikatora, że grzyby są jadalne.

.

Gość Programu 1 Polskiego Radia obala mit, że należy wycinać grzyby nożykiem, aby nie zniszczyć grzybni. - Ta część, która zostanie, będzie zjedzona przez bezkręgowce, pleśnie i bakterie, bo z niej już nic nie wyrośnie - wyjaśnia. Grzybni nic się nie stanie, jak wykręcimy grzyba. 

W każdy poniedziałek w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego odbywają się konsultacje dla grzybiarzy. Takie konsultacje są organizowane również online.

Czytaj także:

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzi: Agnieszka Kunikowska

Gość: prof. Marta Wrzosek (mykolog z Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego, Polskie Towarzystwo Mykologiczne)

Data emisji: 13.09.2021 r. 

Godzina emisji: 11.20

ag




Czytaj także

Przewodnik grzybiarza, czyli wszystko, co musisz wiedzieć o grzybach

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2018 11:40
Jak uzbierać pełen kosz grzybów w mniej niż pół godziny? Jakie potrawy potem z nich przygotować? Które grzyby trujące najłatwiej pomylić z tymi jadalnymi? Nasza redakcja wybrała się na grzybobranie z doświadczonymi grzybiarzami, którzy odpowiedzieli na wszystkie nurtujące nas pytania. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grzyby dostarczają tyle samo kalorii co marchewka

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2019 19:10
Trwa okres zbierania grzybów. Okazuje się, że nieprawdziwe są opinie, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, a jedynie smakowe. Okazuje się, co potwierdzają badania, że grzyby mają w swoim składzie podobne ilości dobrych składników, co warzywa i owoce, chociaż 90 proc. substancji grzyba to woda.
rozwiń zwiń