Jaką rybę wybrać w sklepie? Co znaczy symbol MSC na opakowaniu?

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2021 13:42
- Rozsądne kupowanie ryb to takie, które gwarantuje nam, że te ryby zostaną z nami w przyszłości, że będziemy mogli je podawać na święta Bożego Narodzenia za rok, za 10 lat, że nasze dzieci również będą mogły się cieszyć tym nieocenionym, zdrowym źródłem białka - powiedziała w Programie 1 dyrektor programu MSC w Polsce Anna Dębicka.
Certyfikat MSC jest certyfikatem międzynarodowym
Certyfikat MSC jest certyfikatem międzynarodowymFoto: Jeppe Gustafsson/shutterstock.com

Posłuchaj
07:05 Jedynka/Cztery pory roku - 2.12.2021 ryby Jak wybrać dobrą rybę w sklepie? Co kryje się pod znakiem MSC na opakowaniu? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Jak wskazała gość radiowej Jedynki, zanim kupimy jakąś dziko złowioną rybę lub owoce morza, warto się przyjrzeć opakowaniu, w którym ów produkt jest sprzedawany. W szczególności poszukać na nim niebieskiego znaczka MSC. - To jest taka niebieska rybka z podpisem MSC, która potwierdza, że ryba, która była poławiana, była poławiana w sposób zrównoważony, czyli taki, który nie niszczy środowiska i dane stado ryb nie jest przeławiane - wyjaśniła. 

Aby uzyskać certyfikat MSC, rybołówstwo musi spełniać wysokie wymogi w odniesieniu do zasobów połowowych, wpływu na środowisko oraz efektywnego zarządzania. Ocena może trwać do 18 miesięcy i przeprowadzana jest przez akredytowaną, niezależną jednostkę certyfikującą, posiadającą zespół naukowców i specjalistów dokonujących niezależnej oceny rybołówstwa. Certyfikacja MSC jest ważna dla rybołówstwa przez pięć lat oraz podlega corocznym audytom. Rybołówstwa, które otrzymały warunek certyfikacji, muszą tak zrealizować plan działań, aby móc przystąpić do ponownej certyfikacji.

By nasze dzieci wiedziały, co to jest śledzik na święta

Anna Dębicka zwróciła uwagę, że obecnie ponad 60 proc. ryb poławianych komercyjnie jest poławianych w sposób rabunkowy. - Tak się działo również na Bałtyku. Doprowadziliśmy do całkowitej zagłady dorsza. Dzisiaj już go nie podamy na polskim stole - od dwóch lat połowy są zawieszone. Coraz gorzej dzieje się także ze śledziem bałtyckim, tak popularną rybą na święta. My myślimy, że jemy naszego śledzia, a prawda jest taka, że śledź na nasze stoły trafia z wielu miejsc. Głównie jest to śledź atlantycki, z którym też nie jest w tej chwili najlepiej - wskazała.

Gość audycji "Cztery pory roku" zaapelowała, by szukać na opakowaniach informacji, skąd dana ryba pochodzi. - Jeśli nie mamy do tego głowy, po prostu wybierajmy produkt ze znakiem MSC - podkreśliła. - Jeśli nie znajdziemy śledzia ze znaczkiem, może po prostu darujmy sobie. Dajmy tym śledziom w tym roku odpocząć, żeby więcej ich urosło na przyszłe lata, żeby nasze dzieci wiedziały, co to jest śledzik na święta - powiedziała.

Dębicka wyjaśniła, że chciałaby, by presja rynku, konsumenta, sieci handlowej na branżę rybacką doprowadziła do tego, że na rynku będą pojawiały się tylko produkty zrównoważone. - Wiele sieci handlowych już w tej chwili ma taką strategię - w ciągu kilku najbliższych lat chce doprowadzić do stuprocentowej sprzedaży tylko produktów z certyfikatem. Niestety tych produktów z certyfikatem nie mamy jeszcze wystarczająco dużo, by spełnić potrzeby konsumentów, ale im częściej konsumenci będą wybierać te certyfikowane produkty, tym lepiej. Tak zaczynają się zmiany - zaznaczyła. 

Warto wiedzieć, że odpowiednikiem MSC w przypadku ryb pochodzących z hodowli - karp, pstrąg, łosoś hodowlany - jest zielony znak ASC (Aquaculture Stewardship Council). Gwarantuje on, że ryby pochodzą z odpowiedzialnej hodowli.


Dlaczego warto wybierać niebieski certyfikat MSC? Profil: MSC Polska – chroń z nami morza i oceany!


Czytaj także:



***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Anna Dębicka (dyrektor programu Marine Stewardship Council - MSC w Polsce)

Data emisji: 2.12.2021 r. 

Godzina emisji: 9.00-12.00 

kk

Czytaj także

Kalafior zamiast mięsa? Roślinne zamienniki coraz popularniejsze

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2021 06:00
Rośnie rynek roślinnych zamienników mięsa. Przy użyciu najnowocześniejszych technologii powstają nowe produkty oparte na mieszance roślinnych białek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia dla klimatu. Jedz to, co dobre dla Ziemi

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2021 10:49
Ocieplenie klimatu już daje nam się we znaki. Niemal w każdej dziedzinie naszego życia możemy działać, by coś zmienić. Jest nią i kuchnia - jedząc lokalnie, przestrzegając zasad zero waste, możemy ograniczać ślad węglowy, zasoby Ziemi i dbać o planetę. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak nie marnować żywności? Trzy praktyczne wskazówki

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2021 15:28
W ciągu roku Polacy wyrzucają pięć mln ton żywności. Oznacza to, że co sekundę w koszu lądują 92 kilogramy jedzenia, czyli tyle samo, ile ważą 184 bochenki chleba. Na całym świecie marnuje się jedna trzecia globalnej produkcji żywności. – To bardzo dużo, zważywszy na to, że 868 mln ludzi na świecie cierpi z powodu głodu – zauważyła koordynatorka kampanii edukacyjnych Anna Urbańska.
rozwiń zwiń