- Wielu z nas, po świętach przybiera na wadze. Czy to oznacza, że powinniśmy odmawiać sobie wigilijnych potraw?
- Warto pamiętać, by zachować umiar i rezygnować z kalorycznych dodatków.
- Ważny jest również ruch na świeżym powietrzu.
Eksperci wskazują, że najwięcej tyjemy wcale nie w święta, ale już przed i po. Szczególnie gubi nas regularne podjadanie między posiłkami, a także próbowanie potraw podczas ich przygotowywania. - Negatywny wpływ ma również nieregularność w spożywaniu posiłków oraz pochłanianie zbyt dużych ilości, w stosunku do tego, co jedliśmy na co dzień - wyjaśnia Klaudia Wiśniewska, dietetyk z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej.
Święta smakujące wyrzeczeniami?
Wbrew powszechnie przyjętej opinii problemem niekoniecznie muszą być potrawy, które znajdą się na naszym stole w święta. Ważne, by odpowiednie nawyki żywieniowe stosować przez cały rok. Jedną z podstawowych zasad jest umiar. - Warto spróbować wszystkich potraw, które znajdują się na wigilijnym i świątecznym stole, lecz ważna jest kwestia ilości - nie ma wątpliwości gość audycji. A choć Wigilia kojarzy nam się z potrawami postnymi, to czyha na nas kilka kalorycznych pułapek.
- Na pewno wszystkie potrawy panierowane. Panierka chłonie ogromne ilości tłuszczu - tłumaczy Klaudia Wiśniewska. Rozwiązaniem jest zmiana sposobu przygotowywania dań. Od karpia smażonego w panierce zdecydowanie zdrowszy będzie karp pieczony z warzywami. - Warto zrezygnować z tłustych sosów, dressingów. Zastąpmy majonez na przykład jogurtem naturalnym - radzi gość audycji i dodaje, że taka zamiana pozwala obniżyć liczbę kalorii zawartych w sosie nawet o połowę.
Święta: zadbajmy o siebie i o innych
Planując świąteczny plan dnia, warto zadbać o odpowiednią ilość ruchu i wypoczynku aktywnego. Święta to doskonały czas na rodzinny spacer. W ten sposób nie tylko zrzucimy kilka kilogramów, ale zadbamy o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. - Taka aktywność zapobiegnie nieprzyjemnym dolegliwościom jak bóle brzucha czy wzdęcia. Regularny spacer będzie jak najbardziej wskazany - przekonuje Klaudia Wiśniewska.
08:15 PR1_MPLS 2021_12_15-09-39-51.mp3 O czym pamiętać, by świąteczny posiłek nie przysporzył nam kilogramów i problemów trawiennych? (Cztery pory roku/Jedynka)
Osobną kwestią pozostaje dobrostan osób z najróżniejszymi schorzeniami: od alergii po cukrzycę. By mogły one próbować przyrządzonych świątecznych smakołyków, warto unikać dodawania alergenów, a także np. cukier dodawany do ciasta zastąpić słodzikiem dopuszczalnym w diecie diabetyka. - Postarajmy się, by kolacja wigilijna czy pozostałe posiłki świąteczne każdemu sprawiały przyjemność - mówi gość "Czterech pór roku".
Zobacz też:
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Agnieszka Kunikowska
Gość: Klaudia Wiśniewska (dietetyk z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej)
Data emisji: 15.12.2021
Godzina emisji: 9.39
mg