X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

A może postny pasztecik z rybek?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2012 14:18
Grzegorz Russak (kucharz): Polacy lubią jedzenie, więc nie mogli dopuścić, żeby postna kuchnia była nudna, czy niesmaczne.
Audio
Wielki Post
Wielki PostFoto: Mariola Orłowska

- W każdy piątek - duży post, mały post - w środę i w każdą wigilię święta kościelnego, których było dużo więcej niż obecnie. Jednak Polak, który kochał jedzenie, wynajdywał sposoby, by się nadmiernie nie umartwiać spożywając nieurozmaicone pożywienia – przekonywał w radiowej Jedynce ('Cztery pory roku") Grzegorz Russak, gawędziarz, kucharz, popularyzator tradycji staropolskiej.

W Programie Pierwszym Polskiego radia podkreślał, że nasi przodkowie szczycili się niebywałą liczbą zup rybnych, a także wyśmienitymi pasztetami z ryb.

 -  Jedna zupa postna, druga zupa na dni mięsne, żur był na postny dzień, a żurek na dzień mięsny. Sprawdzianem klasy kucharza było to, żeby potrafił jedną niepodzieloną rybę przygotować jednocześnie tak, żeby była gotowana, pieczona i smażona – zachwalał.

Grzegorz Russak przekonywał, że ktoś, kto nie zna smaku polskiej zupy rakowej z nadziewanymi tułczubami (wyczyszczonymi skorupkami raka), kto nie widział i nie próbował turbanów z raków, ktoś, kto nie jadł zupy rakowej na cielęcince, podbitej masłem ten nie ma pojęcia o postnej kuchni ani o polskiej kuchni w ogóle.

Rozmawiała Sława Bieńczycka.

(pp)



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Surowy szpinak i owczy ser poprawią humor

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2011 10:00
Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety - ustaliła międzynarodowa grupa naukowców. Co jeść, aby widzieć świat przez różowe okulary?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przyszłość, aż palce lizać

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2011 13:21
Czyli o profesji kucharza słów kilka. W Czwórce rozmawiamy o konkursie dla młodych kucharzy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sowa z książką w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2011 11:57
Polska kuchnia to daleko więcej niż schabowy z kiszoną kapustą – zapewnia mistrz kulinarny Robert Sowa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Uwarz sobie kaszy. Na zimno

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 12:34
Dr Anna Lewitt (trener żywienia): Najzdrowsze posiłki to te, które przygotowujemy dzień wcześniej. Dzięki nim tracimy na wadze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2011 07:00
Faworki, zwane też chrustami i kreplami, są to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Słowem: pyszności!
rozwiń zwiń