X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pogardzany ziemniak nie jest zły

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2012 15:32
Polacy jedzą dużo ziemniaków. Tradycyjny polski obiad bez ziemniaków się nie liczy. Wbrew obiegowym opiniom, ziemniak nie jest wcale taki tuczący.
Audio
  • Rozmowa z doradcą żywieniowym o ziemniakach, kaszach i makaronach
Ziemniaki sprowadzili do Europy około 1570 roku Hiszpanie - po podboju Państwa Inków. Także o tym można przeczytać w książce Agnieszki Drotkiewicz Piano rysuje sufit. Rozmowy o przygodzie.
Ziemniaki sprowadzili do Europy około 1570 roku Hiszpanie - po podboju Państwa Inków. Także o tym można przeczytać w książce Agnieszki Drotkiewicz "Piano rysuje sufit. Rozmowy o przygodzie".Foto: sxc.hu/cc

Jego wartość energetyczna wynosi 77 kcal na 100 gramów, więc mniej niż mają kasze. - Ale ziemniak poprzez swoja gąbczastą strukturę chłonie wszystko z talerza np. sosy - mówi Alicja Kalińska, doradca żywieniowy. A taki ziemniak z dodatkiem ma już zdecydowanie więcej kalorii. No i jemy za dużo ziemniaków.

Ziemniaki trzeba umieć gotować. Powszechnie gotujemy obrane ziemniaki i wsadzamy je do zimnej wody, która następnie rozgrzewa się na kuchence. Ziemniaki powinniśmy gotować w łupinach i wkładać do garnka do wrzącej wody. Ekspert tłumaczy dlaczego. Wszystko co najcenniejsze w ziemniaku jest pod skórką. Więc obierając ziemniaka doprowadzamy do tego, że woda wypłukuje sole mineralne. A dlaczego wrzątek? Ziemniaki są jednym z poważniejszych dostawców witaminy C do naszego organizmu. Niestety, ta witamina jest niszczona przez enzymy, które również znajdują się w ziemniaku. Ale one działają tylko do temperatury 60 stopni.

Posłuchaj całej rozmowy, w której ekspert wyjaśnia, dlaczego powinniśmy jeść kasze i jak gotować makaron.

Rozmawiał Zygmunt Chajzer.

(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nie jesteśmy już potęgą ziemniaczaną

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2011 20:41
Jemy coraz mniej ziemniaków, a ich zbiory w tym roku były o połowę mniejsze niż jeszcze kilka lat temu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ziemniak jest dobry na wszystko

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2012 14:54
Ma wartości odżywcze, właściwości lecznicze i można z niego przyrządzić setki przeróżnych potraw.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zrób to sam: sztuczna inteligencja posegreguje ziemniaki

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2012 11:12
Zbudowany z łatwo dostępnych elementów system komputerowy potrafi segregować kartofle, oddzielając dotknięte chorobami bulwy od zdrowych - informuje serwis "BBC News-Technology".
rozwiń zwiń