X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czekolada komponuje się nawet z krwistym mięsem

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2012 10:00
Kompozycje czekoladowe mogą być intrygujące. Na przykład krewetki i kawior możemy podać na cienkim płatku białej czekolady.
Audio
Produkcja czekolady
Produkcja czekoladyFoto: Wikipedia/CC/Sanjay Acharya

Czekoladę można łączyć ze wszystkim – z owocami, ale również z winem, z bekonem, czy z gęsiną – opowiadał w Jedynce Janusz Profus z firmy Wedel. Zachęcał do takich połączeń jak czekolada z kawiorem, czekoladę białą można łączyć z serem gorgonzola, a czarną z krwistym mięsem.

Jak poznać dobrą czekoladę? Należy czytać etykiety. Jeśli czekolada zawiera masło kakaowe, miazgę kakaową, kakao, cukier, lecytynę i aromat – to bardzo dobra gatunkowo czekolada. Wielu producentów dodaje tłuszcze roślinne inne niż masło kakaowe. To ostatnie jest najdroższe, stąd niewielu producentów używa do produkcji tylko i wyłącznie jego. W tańszych wyrobach można znaleźć do 5 procent innych tłuszczów. Jeśli tłuszczów roślinnych jest o 1 procent więcej (od 6 procent), to mamy do czynieniam z wyrobem czekoladopodobnym.  Niektórzy z nas pamiętają takie produkty z czasów PRL. Ustawa zabrania nazwać takie wyroby czekoladą, co nie znaczy, że są niesmaczne.

Nie można przesadzać z ilością czekolady – co za dużo, to niezdrowo, może zaszkodzić. Zachowajmy umiar.

agkm

Rozmawiał Roman Czejarek

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Większość z nas zgrzyta zębami!

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2012 11:18
Bruksizm to choroba cywilizacyjna, której podłożem są stres, napięcie i nadpobudliwość. Powoduje ona nieświadome zgrzytanie zębami i ich ścieranie, głównie podczas snu. O problemie opowiedziała w Jedynce lekarz stomatolog.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zarząd firmy można obalić nawet w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2012 16:00
Plotka ubarwia ludziom życie, bo gdybyśmy nie plotkowali byłoby strasznie nudno. W "Czterech porach roku" o tym, dlaczego plotkujemy w pracy i co możemy zrobić by plotka nie zniszczyła nam życia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wegetarianizm to nasza natura? "Przecież sierści nie przegryzę”

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2012 15:00
- Człowiek nie jest w stanie ogryźć surowej kości, bo mu nie smakuje. A teoretycznie, gdybyśmy faktycznie byli mięsożerni, powinno to być naszym przysmakiem - uważa lekarz Andrzej Budziszewski.
rozwiń zwiń