X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jesienią i zimą jedzmy egzotycznie!

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2012 14:20
Wiele owoców egzotycznych postrzegamy już jako "nasze", bo zadomowiły się w naszej diecie i sklepach. Może więc warto szukać nowych smaków?
Audio
Jesienią i zimą jedzmy egzotycznie
Foto: Glow Images/East News

Jak podkreśla Ewa Bieniak z centrum dietetycznego SetPoint owoce egzotyczne, czyli uprawiane poza naszą strefą klimatyczną są generalnie bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantów i błonnika. Trochę inaczej ma się sprawa z bananem, obfitującym w skrobię i potas, bardzo ważny dla naszego organizmu.

Jej zdaniem warto skusić się na tamarillo, będące smakowo połączeniem pomidora i papryki, choć jako owoc jest słodsze i idealne sałatek. Ich smak wzbogaci także kiwano, które jest odmianą ogórka bogatą w witaminę C i betakaroten.

Gość "Czterech pór roku" mówiąc o naszej diecie odniosła się także do owoców i warzyw krajowych obalając mity. W jej ocenie mówienie o bezwartościowości ogórka jest nieuprawione. Lekceważymy go ponieważ ma dużo wody, a przecież jest ona niezwykle istotna dla naszego ciała. Ewa Bieniak potwierdziła opinie, że zestawienie ogórka i pomidora nie jest najlepsze, gdyż jeden z enzymów ogórka zabija witaminy C w pomidorze czy papryce. Jednak w jej ocenie lepiej je jeść w tym zestawienie niż nie jeść wcale. Dodatkowo jak przypomniała witamina C generalnie bardzo łatwo ulega degradacji już podczas krojenia. Najlepiej więc pomidory jeść jak jabłko.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tłuszcz - przyjaciel czy wróg?

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2012 09:30
- Tłuszcz to magiczne słowo, którego wszyscy się boimy – twierdzi Lidia Trawińska, dietetyczka. Niepotrzebnie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Statystyczny Polak je jabłka i pomidory

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2012 11:47
Średnio na głowę Polaka wypada 13 kilogramów zjedzonych jabłek rocznie (dane za 2011 rok). Właśnie po nie sięgamy najczęściej. Wśród warzyw nieodmiennie najpopularniejsze są pomidory (10 kilogramów rocznie).
rozwiń zwiń

Czytaj także

Żyj cytrusowo

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2012 19:00
Pomarańcze i inne cytrusy na stałe zagościły w sklepach i naszych jadłospisach. Ale owoców egzotycznych jest więcej. Warto po nie sięgnąć, bo są kopalnią witamin.
rozwiń zwiń