X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Jedzenie jest czarem, cudem”. Wszystko o faworkach

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2013 14:33
Czy wszystkie faworki są identyczne? W jakim naczyniu najlepiej je smażyć? Na te pytania odpowiada na antenie radiowej Jedynki aktor Andrzej Malec.
Audio
Jedzenie jest czarem, cudem. Wszystko o faworkach
Foto: Blazej Pieczynski/Flickr

Zdaniem gościa "Czterech pór roku”, można, co prawda, smażyć faworki w garnku, ale najlepiej jednak robić to na patelni.

Andrzej
Andrzej Malec

- Wtedy człowiek widzi dokładnie, co robi, ma też dostęp do leżącego w naczyniu ciastka. Poza tym, na patelni można kłaść każdy faworek oddzielnie… bo faworki nie są zbitą masą identycznych ciastek. Każde pojedyncze ciastko jest niepowtarzalne - tak, jak dziś każdy poszczególny człowiek - uważa Andrzej Malec.

Czy układanie za każdym razem na patelni tylko jednego faworka nie przedłuży zbytecznie smażenia? - A dokąd się spieszymy? - pyta Andrzej Malec. I dodaje: jedzenie to cud i czar, najpiękniejszy teatr… Rodzina czeka? Niech ślinka cieknie im jeszcze przez chwilę. To w restauracji wszystko podaje się od razu - przekonuje aktor.

Posłuchaj całej rozmowy, którą prowadził Roman Czejarek.

mk

Zobacz więcej na temat: faworki
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tłusty czwartek, czyli czas na pączkowe obżarstwo

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2011 06:22
3 marca przypada Tłusty Czwartek, tradycyjnie rozpoczynający ostatni tydzień karnawału.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Faworki po liońsku na tłusty wtorek

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2011 17:34
We Francji i Stanach Zjednoczonych nie obchodzi się tłustego czwartku, a tłusty wtorek, kończący ostatkowy tydzień.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2011 07:00
Faworki, zwane też chrustami i kreplami, są to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Słowem: pyszności!
rozwiń zwiń