Bułeczka na zdrowie? Lepiej poczytaj etykiety

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2013 14:48
Lepsza jest twarda skórka czy miękka? Ciemny chleb jest naturalny czy barwiony? A może chrupki? Zarówno jasny, jak i ciemny mają swoich zwolenników - z gustami się nie dyskutuje, ale nie każdy rodzaj pieczywa służy naszemu zdrowiu.
Audio
  • - Do kasz przyzwyczajajmy dzieci od małego - do spożywania zdrowego pieczywa i kasz zachęca dietetyk Justyna Marszałkowska (Cztery pory roku/Jedynka)
Bułeczka na zdrowie? Lepiej poczytaj etykiety
Foto: Glow Images/East News

- Kupujmy chleby żytnie, razowe, najlepiej bez drożdży i zwracajmy uwagę, by nie zwierały barwników - zaleca dietetyk Justyna Marszałkowska. Unikajmy więc pieczywa zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, karmel czy miód.

Gość Romana Czejarka wyjaśnia, że po spożyciu pieczywa jasnego lub barwionego bardzo szybko wzrasta i spada poziom glukozy we krwi, a to oznacza szybki przypływ głodu po jego spożyciu. - Jeśli jemy chleb razowy poziom glukozy rośnie wolniej i dłużej utrzymuje sie na wysokim poziomie. Ponadto wartość odżywczą produktu zwiększają ziarna - dodaje.

A od ziaren już tylko krok do kasz! - Najzdrowszą jest kasza jaglana, która nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i rozgrzewa, ma mnóstwo witamin i minerałów oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, po prostu dobrze wpływa na wszystko - podkreśla Justyna Marszałkowska w "Czterech porach roku".

Komu nie służą nieprzemielone ziarna? Dlaczego nie warto przyzwyczajać dzieci do słodkich płatków śniadaniowych? Ile łyżeczek soli zawiera miseczka płatków kukurydzianych? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 13.00. Zapraszamy!

Zobacz więcej na temat: pieczywo zdrowie żywność
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Planuj posiłki i zakupy. Nie marnuj jedzenia!

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2012 11:53
1/3 Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia - poinformowała Maria Gosiewska z Federacji Polskich Banków Żywności. Pytanie, ilu z nas się do tego nie przyznaje? Wyrzucamy, podczas gdy inni głodują!
rozwiń zwiń

Czytaj także

GMO w jedzeniu? Oto, co znajdziesz na opakowaniu

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2012 13:00
Mleko z soi modyfikowanej genetycznie czy niemodyfikowanej, słodycze z olejem roślinnym GMO czy non GMO. Jakie informacje powinien przekazać nam producent?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czekolada doda zdrowia i urody

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2013 08:57
Mleczna, gorzka, deserowa, z nadzieniem - znana pod milionem postaci. Uwielbiana przez dzieci, doceniana przez dorosłych. Dziś święto czekolady.
rozwiń zwiń