Korea od kuchni. Recepta na zdrowie i równowagę na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2015 00:11
- W Europie lubimy jeść, ale jedzenie jest dodatkiem do spotkań. A mam wrażenie, że w Azji spotykamy się po to, aby jeść - opowiada dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
Audio
  • Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o tradycjach kulinarnych Korei (Naukowy zawrót głowy/ Jedynka)
- Chiny, Japonia i Korea w dużej mierze opierają swoją kuchnię na dość podobnych składnikach, a mimo tego otrzymujemy trzy zupełnie różne kultury kulinarne na zdjęciu koreański targ z jedzeniem w Seulu
- Chiny, Japonia i Korea w dużej mierze opierają swoją kuchnię na dość podobnych składnikach, a mimo tego otrzymujemy trzy zupełnie różne kultury kulinarne/ na zdjęciu koreański targ z jedzeniem w SeuluFoto: Pixabay

Zdaniem specjalistki niezwykle ważnymi elementami danej kuchni jest dostępność składników, co jest związane z warunkami geograficznymi danego obszaru, a także prądy religijne. - Religia w dużej mierze wyznacza to, co jemy, a czego nie - mówi japonistka. Z tego właśnie wynika m.in. silnie rozwinięty w Azji ruch wegetariański.

Badaczka opowiada, że kuchnia chińska jest niezwykle zróżnicowana - od potraw delikatnych po bardzo ostre. Koreańska natomiast łączy produkty pochodzenia morskiego, w tym ryby i owoce morza z roślinami, warzywami i mięsem. Japonię cechuje zaś śladowe użycie przypraw, więc smaki tej kuchni nieco odbiegają od pozostałych dwóch.

Na jakich elementach opiera się kuchnia koreańska? Dlaczego w Korei wierzono, że to od kucharza zależą losy ludzi? Czym najbardziej pachnie kuchnia koreańska? Posłuchaj całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy
Prowadzi: Katarzyna Kobylecka

Gość: dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kierownik i autorka programu studiów podyplomowych Food Studies w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie, z wykształcenia japonistka)

Data emisji: 25.04.2015

Godzina emisji: 23.34

sm/asz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sushi - coś na ząb po japońsku. Poznaj przepis

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2014 13:32
Skoro trwa post, a ktoś chciałby zjeść coś dobrego, dobrym rozwiązaniem może być sushi. Przepis na tę potrawę podaje w radiowej Jedynce mistrz - sushi master.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarny Mount Everest, czyli podróże z perspektywy talerza

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2014 11:50
- Uważamy, że kulinaria, kuchnia, smaki są istotnym elementem miejsca, które odwiedzamy, dlatego też chcemy je poznawać. Pewne miejsca wspominamy przez to, co tam zjedliśmy - opowiadali w Jedynce podróżnicy i autorzy kulinarnego bloga Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński.
rozwiń zwiń