X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Korea od kuchni. Recepta na zdrowie i równowagę na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2015 00:11
- W Europie lubimy jeść, ale jedzenie jest dodatkiem do spotkań. A mam wrażenie, że w Azji spotykamy się po to, aby jeść - opowiada dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
Audio
  • Dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o tradycjach kulinarnych Korei (Naukowy zawrót głowy/ Jedynka)
- Chiny, Japonia i Korea w dużej mierze opierają swoją kuchnię na dość podobnych składnikach, a mimo tego otrzymujemy trzy zupełnie różne kultury kulinarne na zdjęciu koreański targ z jedzeniem w Seulu
- Chiny, Japonia i Korea w dużej mierze opierają swoją kuchnię na dość podobnych składnikach, a mimo tego otrzymujemy trzy zupełnie różne kultury kulinarne/ na zdjęciu koreański targ z jedzeniem w SeuluFoto: Pixabay

Zdaniem specjalistki niezwykle ważnymi elementami danej kuchni jest dostępność składników, co jest związane z warunkami geograficznymi danego obszaru, a także prądy religijne. - Religia w dużej mierze wyznacza to, co jemy, a czego nie - mówi japonistka. Z tego właśnie wynika m.in. silnie rozwinięty w Azji ruch wegetariański.

Badaczka opowiada, że kuchnia chińska jest niezwykle zróżnicowana - od potraw delikatnych po bardzo ostre. Koreańska natomiast łączy produkty pochodzenia morskiego, w tym ryby i owoce morza z roślinami, warzywami i mięsem. Japonię cechuje zaś śladowe użycie przypraw, więc smaki tej kuchni nieco odbiegają od pozostałych dwóch.

Na jakich elementach opiera się kuchnia koreańska? Dlaczego w Korei wierzono, że to od kucharza zależą losy ludzi? Czym najbardziej pachnie kuchnia koreańska? Posłuchaj całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy
Prowadzi: Katarzyna Kobylecka

Gość: dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kierownik i autorka programu studiów podyplomowych Food Studies w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie, z wykształcenia japonistka)

Data emisji: 25.04.2015

Godzina emisji: 23.34

sm/asz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sushi - coś na ząb po japońsku. Poznaj przepis

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2014 13:32
Skoro trwa post, a ktoś chciałby zjeść coś dobrego, dobrym rozwiązaniem może być sushi. Przepis na tę potrawę podaje w radiowej Jedynce mistrz - sushi master.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarny Mount Everest, czyli podróże z perspektywy talerza

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2014 11:50
- Uważamy, że kulinaria, kuchnia, smaki są istotnym elementem miejsca, które odwiedzamy, dlatego też chcemy je poznawać. Pewne miejsca wspominamy przez to, co tam zjedliśmy - opowiadali w Jedynce podróżnicy i autorzy kulinarnego bloga Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński.
rozwiń zwiń