X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Okupacja od kuchni. Kolejki po chleb podczas bombardowań

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2015 13:30
- W ramach systemu kartkowego wprowadzonego przez Niemców, Polak mógł dostać na cały dzień pożywienie wartości 300 kalorii, czyli mniej więcej tyle ile ma kajzerka – mówi Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania".
Audio
  • Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania", opowiada o tym, co jadano, gdy nie było co jeść (Naukowy zawrót głowy/Jedynka)
Na każdym wolnym kawałku ziemi w mieście hodowano warzywa. Ziemniaki uprawiano nawet na balkonach. Tonami do miast przemycano żywność, mimo że groziła za to śmierć na miejscu lub obóz koncentracyjny
Na każdym wolnym kawałku ziemi w mieście hodowano warzywa. Ziemniaki uprawiano nawet na balkonach. Tonami do miast przemycano żywność, mimo że groziła za to śmierć na miejscu lub obóz koncentracyjnyFoto: fragment okładki książki/ Wydawnictwo Znak Horyzont

Jak przyznaje rozmówczyni Katarzyny Jankowskiej początkowo książki kucharskie z czasów okupacji szokowały ją. Kto miał czas na ich wydawanie? – W pewnym momencie dotarło do mnie, że właśnie wtedy były one najbardziej potrzebne. Rewolucja, która dokonała się w życiu ludzi, wymusiła zmianę codziennych przyzwyczajeń – mówi Aleksandra Zaprutko-Janicka.

Kto ratował miasta przed śmiercią głodową? Jak wyglądała Wigilia podczas okupacji, co oferowały powstające w okupowanej Warszawie kawiarnie, skoro nie było kawy, herbaty ani cukru? Co jedli Powstańcy Warszawscy? Zapraszamy do wysłuchania audycji!

***

Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy

Prowadzi: Katarzyna Jankowska

Goście: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania")

Data emisji: 20.10.2015

Godzina emisji: 23.36

gs/asz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Radiostacja "Błyskawica" – kawałek wolnej Polski zapisany w dźwięku

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2017 06:07
- Pracowaliśmy z duszą na ramieniu, ale to, że na falach eteru mówiło się o Polsce to była wielka satysfakcja. To była frajda, że się jest na tym skrawku niepodległej Polski po tych koszmarnych kilku latach okupacji - wspominał Jeremi Przybora, który był jednym ze spikerów radiostacji "Błyskawica".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gumowe czołgi i drewniane samoloty, które pomogły wyzwolić Europę

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2015 01:48
Choć byli niewidoczni, przygotowali wyzwolenie Europy. Praca wywiadów i służb specjalnych w zakresie dezinformacji pozwoliła na zmylenie Niemców w ostatnich latach II wojny światowej.
rozwiń zwiń