Sam zrób sobie chleb

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2012 07:00
Prawdziwy polski, na prawdziwym zakwasie, wyrośnięty i pachnący. Jak się dawniej piekło chleb i co zrobić, żeby dziś też nam smakował. Zdradzamy przepis na chleb.
Audio
Sam zrób sobie chleb
Foto: SXC

Może być z kaszą gryczaną, lub ze śliwkami. Jak wypiec własny chleb? Smaczny, chrupiący i - co najważniejsze - zrobiony we własnym piekarniku.

Potrzebujemy zatem kilogram mąki żytniej, pół kilo mąki pszennej, woda, sól i jeszcze… Posłuchajcie państwo niezawodnego przepisu na najlepszy polski chleb. Chciałoby się rzec cud wypiek wprost z najcudowniejszej mazurskiej krainy. Podaje go nam pani Grażyna z Węgorzewa.

Kilka tysięcy lat temu Egipcjanie wpadli na pomysł, co trzeba to zrobić, żeby chleb był pulchny. To właśnie oni zaczęli dodawać do chleba zakwas. Z kolei w dawnej, słynącej z przepysznego chleba Polsce ponoć każda szanująca się piekarnia miała zakwas, który trzymany był w drewnianej skrzyni. A drewno do tej skrzyni musiało być specjalne, takie, w które uderzył piorun czasie, kiedy jeszcze żyło. Chleb, nasza polska specjalność, nasz chleb powszedni, wywołuje wciąż emocje. Zwłaszcza ostatnio, kiedy  jego cena rośnie, a smak i wartości odżywcze niekoniecznie.

Grzegorz Rusak autor książek kulinarnych miłośnik i znawca  polskiego chleba udzielił w Polskim Radiu ("Sygnały Dnia" ) dość kontrowersyjnego wywiadu, w którym stwierdził, iż dzisiaj  naszym kraju z każdej mąki, nawet z  tej złej mąki, można zrobić - i co gorsza robi się - chleb. Ponadto w chlebie mogą  znajdować się aż 153 substancje chemiczne. Dlatego też warto zacząć samemu piec chleb. Może być z kaszą gryczaną, śliwką, z pomidorami, albo czarnuszką.

Doktor Anrzej Janicki  z Wydziału żywienia Człowieka SGGW - wyjaśnia w audycji "Cztery Pory Roku" co to jest przedkwas, co to zakwas i kiedy tak naprawdę są one niezbędne do wypieku. Dowiemy się też między innymi dlaczego białe pieczywo szybciej się starzeje i dlaczego tak naprawdę kromka czarnego chleba jest najzdrowsza.

Rozmowy o chlebie, przeprowadzili Marta Kielczyk i Zygmunt Chajzer

(ks)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Polski chleb walczy o przetrwanie

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2011 09:52
W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie z każdej mąki będzie chleb? (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2011 08:15
Dr Grzegorz Russak (kucharz): Wysoka technologia sprawia, że chleb obecnie można zrobić z każdej mąki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Koniec dla małych piekarni

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2011 16:12
Wszystko wskazuje na to, że niebawem ze sklepowych półek zniknie chleb, a jego miejsce zajmą produkty "chlebopodobne".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2011 09:51
Według żywieniowców, przyczynia się do tego moda na odchudzanie. Chleb, zwłaszcza żytni i razowy, jest jednak absolutną podstawą wyżywienia.
rozwiń zwiń