Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2014 12:53
Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders.
Audio
  • Przepis na makaron z liśćmi kalarepy (Smaki zdrowia/Jedynka)
Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem
Foto: GlowImages/EastNews

Do przygotowania smacznego, zdrowego i nisko kalorycznego dania potrzebować będziemy, prócz liści kalarepy, świeżych pomidorów, przypraw, makaronu i sera typu parmezan.

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>

- Pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy oliwy z oliwek oraz sól, pieprz i tymianek. Jeśli ktoś nie lubi tej ostatniej przyprawy, może zamiast niej wykorzystać natkę pietruszki lub bazylię. Tak przygotowane pomidory wkładamy na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Następnie przekładamy je na patelnię, dodajemy liści kalarepki i wszystko razem dusimy. Otrzymany sos mieszamy z ugotowanym makaronem i na końcu posypujemy z wierzchu serem - tłumaczył Paweł Anders.

By cieszyć się jeszcze lepszym smakiem warto do naszego posiłku, radził gość Jedynki, napić się lampki białego wina.

Przy okazji kucharz i restaurator przypomniał, że w przypadku świeżych warzyw dobrze jest je najpierw namoczyć w wodzie z dodatkiem sody i soli. To pozwoli zneutralizować ewentualne zanieczyszczenia, które kryją się w warzywach.

Rozmawiała Anna Popek.

pg/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na pizzę od prawdziwego Włocha

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2014 15:25
Włoskie jedzenie, a szczególnie pizza i spaghetti zrobiły karierę na całym świecie. W radiowej jedynce włoski kucharz zdradza przepis na prawdziwą pizzę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Jurksztowicz poleca sałatkę peruwiańską

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2014 14:53
Kiedy ktoś się odchudza, to wtedy właśnie powinien szczególną uwagę zwrócić na to, co je. Anna Jurksztowicz od 30 lat robi sałatę, której przepis zdradza słuchaczom radiowej Jedynki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Placki z komosy? Idealne na regenerację sił po ciężkim tygodniu

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2014 16:58
- W weekend możemy poszaleć w kuchni, niekoniecznie wkładając w to wiele pracy. Dobrym pomysłem na takie gotowanie jest komosa, jedno z najbogatszych w wartości odżywcze zbóż - mówił w Jedynce Paweł Anders, kucharz i restaurator.
rozwiń zwiń