Cukinia - prosty sposób na smaczne danie

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2014 15:22
- Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
Audio
  • Janusz Mizera o przepisach na cukinię (Smaki zdrowia/Jedynka)
Cukinia - prosty sposób na smaczne danie
Foto: Flickr/[puamelia]

Cukinia jest warzywem dietetycznym, ma mało kalorii, a do tego szybko i łatwo można przygotować na jej podstawie smaczne danie. - Żeby usmażyć placki wystarczą cztery cukinie, jedno jajko i już można zrobić porządny obiad. Cukinia nie potrzebuje szczególnej obróbki termicznej, 2-3 minuty i gotowe - podkreślał w audycji z cyklu "Smaki zdrowia" Janusz Mizera.

Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>

Restaurator zaproponował również przepis na kawałki cukinii w sosie jogurtowym z czosnkiem i chili. - Bez obierania ze skórki kroimy cukinię w plastry, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i odrobinę oliwy. Gdy już troszkę poleży, odsączamy kawałki cukinii na papierowym ręczniku, smażymy na oliwie i odkładamy do wystygnięcia. Sos przygotowujemy natomiast z jogurtu z dodatkiem pietruszki, soli, pieprzu, dużej ilości czosnku i drobiny oliwy. Gdy cukinia już wystygnie, zalewamy ją sosem i odkładamy na kilka godzin do lodówki - tłumaczył gość Jedynki.

Rozmawiała Anna Popek.

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

pg/asz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na pizzę od prawdziwego Włocha

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2014 15:25
Włoskie jedzenie, a szczególnie pizza i spaghetti zrobiły karierę na całym świecie. W radiowej jedynce włoski kucharz zdradza przepis na prawdziwą pizzę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Placki z komosy? Idealne na regenerację sił po ciężkim tygodniu

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2014 16:58
- W weekend możemy poszaleć w kuchni, niekoniecznie wkładając w to wiele pracy. Dobrym pomysłem na takie gotowanie jest komosa, jedno z najbogatszych w wartości odżywcze zbóż - mówił w Jedynce Paweł Anders, kucharz i restaurator.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie wyrzucaj liści kalarepy. Mogą być smacznym dodatkiem

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2014 12:53
Okazuje się, że młode liście kalarepy, te ze środka, można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. W kolejnym odcinku cyklu "Smaki zdrowia" przekonywał o tym kucharz i restaurator Paweł Anders.
rozwiń zwiń