Zupa ze świeżych pomidorów - przysmak Toskanii

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2014 22:32
Toskańska zupa pomidorowa to coś, co można jeść na ciepło i na zimno, praktycznie w każdej postaci. Zupę pomidorową jedzą tam praktycznie wszyscy.
Audio
  • Anna Popek i Janusz Mizera: przepis na zupę pomidorową z Toskanii (Smaki zdrowia/Jedynka)
Warto wykorzystać pomidory do przetworów - teraz są najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze
Warto wykorzystać pomidory do przetworów - teraz są najsmaczniejsze i najbardziej odżywczeFoto: Glow Images/East News

Pomidory świetnie wpływają na cerę i inne funkcje naszego organizmu. Włosi nie wyobrażają sobie kuchni bez nich.
Janusz Mizera, właściciel włoskiej restauracji, zdradza Annie Popek przepis na włoską zupę pomidorową. Potrzebne będą 2-3 kilogramy rzymskich, pachnących pomidorów (to ilość wystarczająca na sporą rodzinę), które trzeba obrać ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Potrzebny też będzie bulion (dla osób nieużywających mięsa może to być bulion warzywny), masło, oliwa, przyprawy. Gość radiowej Jedynki dodaje jeszcze skórę z parmezanu, która pozostaje po starciu sera.
Obrane pomidory trzeba wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą, posolić i popieprzyć, a potem dusić. Kiedy się rozpadną i w garnku zrobi się pulpa, trzeba dodać wywaru mięsnego lub warzywnego, ale nie na tyle dużo, aby pulpa zrobiła się wodnista. - Ona ma być gęsta - podkreśla mistrz kulinarny. On dodaje też kilka skórek z parmezanu, które w trakcie gotowania rozpuszczą się całkowicie. Osoby, które lubią ostrzejsze smaki mogą dolać pół szklanki czerwonego wina. Zupy nie trzeba już doprawiać śmietaną czy jogurtem, za to należy dodać im smaku przyprawami.
Posłuchaj całej rozmowy.
(ag, ac)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na pizzę od prawdziwego Włocha

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2014 15:25
Włoskie jedzenie, a szczególnie pizza i spaghetti zrobiły karierę na całym świecie. W radiowej jedynce włoski kucharz zdradza przepis na prawdziwą pizzę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Jurksztowicz poleca sałatkę peruwiańską

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2014 14:53
Kiedy ktoś się odchudza, to wtedy właśnie powinien szczególną uwagę zwrócić na to, co je. Anna Jurksztowicz od 30 lat robi sałatę, której przepis zdradza słuchaczom radiowej Jedynki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukinia - prosty sposób na smaczne danie

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2014 15:22
- Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karczochy kiedyś gościły na stołach bogaczy

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2014 14:59
Karczoch to ani warzywo, ani pęd, ani bulwa. To kwiatostan. Na południu Europy zaliczany jest do przysmaków. Anna Popek rozmawia o sposobie jego przygotowania.
rozwiń zwiń