Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 15:00
Najbardziej popularne w polskiej kuchni są grzybki w śmietanie i z cebulą. Jeśli jednak szukacie przepisów na lżejsze potrawy, propozycja Janusza Mizery będzie idealna.
Audio
  • Janusz Mizera poleca wołową polędwicę z grzybami (Smaki zdrowia/Jedynka)
Grzybowe delicje. Lekkie danie prosto z lasu
Foto: East News/Glow Images

Restaurator i znawca kuchni poleca danie, do którego doskonałe będą prawdziwki lub podgrzybki. - Polędwicę wołową i grzyby należy przygotować osobno i połączyć dopiero na talerzu. Potrzebne nam będą także pieprz i sól, brandy, odrobina śmietany, masła i oliwy truflowej - wyjaśnia.

Ważne jest przygotowanie mięsa. Lekko osypaną pieprzem i solą polędwicę należy włożyć na rozgrzaną patelnię i smażymy zaledwie po trzy minuty z każdej strony, w środku mięso pozostanie surowe. - Odkładamy je na bok, a na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, podsmażamy grzyby, a gdy zaczną skwierczeć dolewamy brandy. Jest nawet wskazane, by potrawa w tym momencie zapłonęła, ale trzeba uważać - zastrzega gość Anny Popek.

Gdy alkohol nieco odparuje dodajemy odrobinę świeżej ostrej papryki i podlewamy śmietaną.

Janusz Mizera sugeruje, by przed podaniem podgrzać talerze do około 70-80 stopni i na ciepłe wykładać pokrojoną w plastry polędwicę. - Wszystko to polewamy sosem z grzybami. Jeśli lubimy, można dodać oliwę truflową, która podkreśla smak potraw - mówił Janusz Mizera.

Jakiej śmietany warto użyć do przygotowania tego dania i jakie dodatki do niego pasują? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

(asz)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Grzyb trujący zawsze pozostanie trujący

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2014 17:52
Rokrocznie słyszymy o przypadkach zatruć po zjedzeniu świeżych, dopiero co zebranych grzybów. Nic nie słychać natomiast o zatruciach spowodowanych zjedzeniem grzybów suszonych, choć nie można wykluczyć, że w całej ich masie także grzyby trujące trafiają do suszenia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukinia - prosty sposób na smaczne danie

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2014 15:22
- Cukinię można wykorzystać jako dodatek do sosów i makaronów krojąc ją w większe kawałki, zamiast mięsa; ewentualne zetrzeć na tarce, odsączyć i zrobić placki - mówił w Jedynce Janusz Mizera, restaurator i znawca kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Smaczne połączenie: kurki, szpinak i makaron

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2014 11:39
Kurki to wdzięczny składnik wielu dań. Korzystając z tego, że trwa właśnie sezon na nie Anna Popek postanowiła poszukać dla słuchaczy Jedynki kulinarnych inspiracji z tym leśnym grzybem w roli głównej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Omdlały imam", czyli pyszne i zdrowe danie z bakłażana

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 20:41
Tym razem Anna Popek i jej gość mistrz kulinarny Wojciech Sancewicz przygotowali lekkie danie w sam raz na letnie wieczory.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Owcze sery dostawali już rzymscy legioniści

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2014 22:00
Choć owcze sery są obecne niemal w każdej kuchni Europy, to jedne z najlepszych pochodzą z Hiszpanii.
rozwiń zwiń