"Smaki zdrowia" według Anny Popek - nowy cykl w radiowej Jedynce

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2013 15:50
Na pierwszy ogień oceny, pod względem wartości odżywczej, poszły szparagi! Co wiedzą o tym warzywie Polacy? Jak trafiło na polskie stoły i dlaczego warto pamiętać o jego pełnej nazwie?
Audio
  • Moda na szparagi? Bardzo słusznie! (Smaki zdrowia/Jedynka)
Anna Popek
Anna PopekFoto: Polskie Radio

- Szparagi zawierają bardzo dużo witamin, minerałów i związków, wiec długo można by wymieniać ich walory. Ale warto zwrócić uwagę na kwas foliowy, który jest szalenie istotny dla kobiet w ciąży bądź starających się o dziecko - powiedziała dietetyk Justyna Marszałkowska z Centrum Dietetycznego ProLinea.

Zawarta w szparagach witamina K wpływa na krzepliwość krwi, aminokwas asparagina wspomaga pracę nerek, działa moczopędnie, a witaminy z grupy B i witamina C są niezbędne w zachowania zdrowia na co dzień. - Można jeszcze wymienić inulinę, jedną z frakcji błonnika, czyli związek, który pokochają wszyscy odchudzający się - podkreśliła w rozmowie z Anną Popek.

Szparagi są także niskokaloryczne, a pomysłów na przyrządzenie znajdziemy bez liku. A więc zapraszamy do jedzenia - na zdrowie!

Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!

Szparagi.
Szparagi. fot. glowimages
Zobacz więcej na temat: szparagi zdrowie żywność
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nie ma jak szparagi. Poznaj przepisy

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2013 11:21
Lekkostrawne, zdrowe, smaczne. To szparagi, a teraz jest właśnie sezon na to warzywo. - A można z nich wiele zrobić - zachwala Robert Sowa, mistrz kulinarny.
rozwiń zwiń