X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kolację jedz, ale z głową

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2013 14:40
Istnieje powszechna opinia, że jeśli ktoś nie chce utyć, to nie powinien już po godzinie 18 nic nie jeść. Zgodnie z powiedzeniem: śniadanie jedz sam, obiadem się podziel, a kolację oddaj wrogowi. Czy to trafne powiedzenie?
Audio
  • Dietetyk radzi: można i nawet należy jeść kolację (Sobota z radiową Jedynką)
Kolację jedz, ale z głową
Foto: Glow Images/East News

Dietetyk Małgorzata Różańska stanowczo zaprzecza tym opiniom. Przekonuje, że kolacje powinno się jeść nawet po godzinie 18. – Jeżeli ktoś późno kładzie się spać to będzie przed snem głodny i z pewnością sięgnie po coś do zjedzenia – mówi Annie Popek w audycji "Smaki zdrowia" w radiowej Jedynce. Wtedy organizm nie zdąży Spalić wszystkich kalorii i fałdki tłuszczyku gotowe.
Ostatni posiłek można zjeść na cztery godziny przed snem. Więc jeśli ktoś kładzie się do łóżka o północy, to spokojnie może sięgnąć po coś do zjedzenia o 20. Choć ten posiłek nie powinien być bogaty w wysokoenergetyczne węglowodany. Dobrze natomiast zjeść warzywa czy owoce, na przykład sałatki warzywno-serowe. Nie jest wskazane mięso nawet gotowane.
(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Oleje w kuchni. Przepis na zdrową sałatkę

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 15:24
Czerwiec to miesiąc, kiedy na straganach królują sałaty, rzodkiewki i pomidory. Czym je przyprawić? Jaki olej zastosować do surowych warzyw?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukier wcale nie krzepi, ani dzieci, ani dorosłych

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2013 14:43
Dziecku najłatwiej dać coś słodkiego, żeby się uspokoiło, albo obiecać czekoladę w nagrodę, żeby coś zrobiło. A i sami często sięgamy po słodkości. To złe nawyki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od stołu wstawaj z uczuciem niedosytu

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2013 17:23
Warto ograniczyć ilość zjadanego jedzenia, aby zachować idealną sylwetkę. Jak to zrobić radzi w radiowej Jedynce aktorka Bożena Stachura.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polacy nie dbają o zdrowie. Brakuje nam instynktu samozachowawczego?

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2013 11:50
Mimo prowadzenia wielu kampanii społecznych, darmowych badań przesiewowych i zachęcania do profilaktyki, wciąż trudno namówić Polaków, by się badali.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ekologiczna żywność - zdrowsza czy nie?

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2013 12:40
Sondaże wskazują, że 1/3 Polaków jest gotowa kupić ekoprodukty. Polska nie należy w tym względzie do czołówki światowej, ale notujemy roczny wzrost ekorynku o 20-30 procent. Tymczasem wciąż trwa spór co do faktycznych różnic między żywnością eko i konwencjonalną.
rozwiń zwiń